Planul pentru pace al ucrainenilor. Cele 10 propuneri trimise lui Putin
Noi negocieri au avut loc marți între delegațiile rusă și ucraineană, la Istanbul, după mai bine de două săptămâni de discuții prin videoconferință. Pentru prima dată, Rusia a făcut câteva concesii și a anunțat că-și va reduce „drastic” operațiunile militare în zonele Kiev și Cernihiv, pentru a „crește încrederea” în negocierile viitoare.
De cealaltă parte, ucrainenii au venit cu o serie de propuneri, zece la număr, care urmează să fie înaintate președintelui Vladimir Putin.
Potrivit digi24.ro, publicația Faridaily a intrat în posesia draft-ului ce conține cele zece propuneri privind garanțiile de securitate pentru Ucraina. Profesorul Armand Goşu, specialist în spațiul ex-sovietic, a publicat pe pagina sa de Facebook o traducere a documentului.
Aceste puncte nu reprezintă acorduri finale între Rusia și Ucraina, ci propuneri venite dinspre partea ucraineană, care urmează să fie studiate și discutate la Moscova. Unele dintre acestea au fost deja prezentate public de reprezentanții delegațiilor ruse și ucrainene după încheierea discuțiilor de la Istanbul.
Textul propunerilor Kievului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina:
„1. Declararea Ucrainei ca stat neutru, în conformitate cu garanțiile juridice internaționale pentru punerea în aplicare a statutului de stat nealiniat și nenuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, RPC, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. Și alte state vor putea adera la tratat.
2. Garanțiile internaționale de securitate ale Ucrainei în temeiul tratatului nu se vor aplica în Crimeea, Sevastopol și în părți din Donbas. Părțile vor trebui să definească granițele acestor zone sau să fie de acord ca fiecare parte să le înțeleagă în felul său.
3. Ucraina nu va adera la nicio alianță militară, nu va staționa baze sau contingente militare străine și va efectua exerciții militare internaționale numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante își confirmă intenția de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
4. Statele garante și Ucraina convin că, în cazul unei agresiuni, al unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei operațiuni militare împotriva Ucrainei, fiecare dintre statele garante, în urma unei consultări urgente și imediate între ele (care va avea loc în termen de cel mult trei zile), în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va acorda asistență Ucrainei (ca răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) în calitate de stat permanent neutru. Acest lucru se va realiza prin punerea imediată în aplicare a unor acțiuni individuale sau comune care pot fi necesare, inclusiv închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare și utilizarea forței armate pentru a restabili și apoi a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.
5. Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU. Astfel de măsuri vor înceta odată ce Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru a restabili și menține pacea și securitatea internațională.
6. Mecanismul de punere în aplicare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în urma unor consultări suplimentare între Ucraina și statele garante, va fi reglementat în tratat, ținând seama de protecția împotriva unor posibile provocări.
7. Tratatul se aplică cu titlu provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina și de către toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după ce statutul Ucrainei de stat permanent neutru va fi aprobat printr-un referendum în toată Ucraina și după ce modificările relevante vor fi aduse la constituția ucraineană și ratificate de parlamentele Ucrainei și ale statelor garante.
8. Tratatul propune să stabilească voința părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia în termen de 15 ani. De asemenea, a propus să se stabilească faptul că Ucraina și Rusia nu vor rezolva militar problema Crimeei și a Sevastopolului, ci vor continua eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva problema.
9. Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru a pregăti și a conveni asupra dispozițiilor Tratatului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, asupra modalităților de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și asupra schimbului de corpuri ale persoanelor decedate și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.
10. Părțile consideră că este posibil ca președinții Ucrainei și Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat și/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate”.