Pleci la drum lung? Află 5 aspecte esențiale pentru siguranța ta!
Lunile de vară și de început de toamnă sunt în general cele mai „plimbărețe” perioade, în care oamenii circulă fie prin țară, fie în afara ei pentru a se relaxa. În acest an, lucrurile stau puțin altfel decât în mod normal, românii alegând să plece în concediu mai mult cu mașina personală decât cu autocar sau avion, aceasta devenind cel mai folosit mijloc de transport în ultimele luni.
Dacă te pregătești să pleci la drum lung în următoarele zile, iată 5 aspecte esențiale pentru siguranța ta:
- Starea mașinii
Pentru a te feri de potențiale accidente sau de cheltuieli neprevăzute la service-uri de pe traseu, cel mai bine este să faci o revizie completă a mașinii tale, asigurându-te că are uleiul schimbat, aerul condiționat funcțional, roțile umflate și anvelopele de drum potrivite. Alege accesorii și baterii auto din magazinul online Sorgeti cu câteva zile înainte de a porni în excursie, pentru a evita situațiile în care rămâi cu autovehiculul în mijlocul drumului fiindcă a murit bateria sau o altă defecțiune a intervenit.
Nimic nu este mai neplăcut decât o întrerupere de la traseul și orarul stabilit!
- Starea de spirit
Să fii calm la volan înseamnă enorm pentru o călătorie de succes! Starea de spirit negativă, agitația sau o atitudine nervoasă cauzată de certurile cu o persoană apropiată s-au dovedit a fi extrem de dăunătoare. În România, un sondaj a arătat că 1 din 10 șoferi este agresiv atunci când conduce, ceea ce îl face mai predispus la a depăși neregulamentar, a înjura alți șoferi sau a gesticula către participanții la trafic.
O situație agresivă poate escalada rapid într-un conflict cu alți șoferi și îți poate strica ziua, de aceea, este ideal să amâni plecarea la drum lung dacă tocmai te-ai certat cu un prieten, cu cineva din familie sau cu un coleg de birou, întrucât riști incidente neplăcute.
- Traseul
Chiar dacă alegi o rută cunoscută, dar mai ales pe un drum nou, ideal este să ai, pe lângă hartă, o aplicație mobilă tip GPS care îți va arăta în timp real starea carosabilului, eventuale accidente sau aglomerări sau echipajele de poliție.
- Echipamentul necesar
Pe lângă bagajul de drum, nu uita să ai la tine ochelarii de soare, care te pot ajuta să conduci cu ochii ațintiți asupra șoselei, haine lejere și încălțări care să îți permită accesul facil la pedale și, nu în ultimul rând, un playlist de drumeție făcut pe placul inimii tale. Vei mai avea nevoie de apă în sticle din care să poți bea cu o singură mână, șervețele și dezinfectant, mască de protecție și încărcător pentru telefon.
- Bugetul
Atunci când îți planifici bugetul pentru drum, adaugă la suma totală încă zece la sută pentru situații neprevăzute. De asemenea, ai grijă să ai bani cash la tine tot timpul, pentru că dacă vei fi nevoit să stai la o altă unitate de cazare decât cea dorită, e posibil să nu poți achita șederea cu cardul sau cu telefonul și nici să nu fie un bancomat funcțional în zonă.
Acestea sunt cele 5 aspecte esențiale ale călătoriilor la drum lung prin România, de care trebuie să ții cont înainte de a porni în vacanță, dar niciodată nu poți fi 100% pregătit, așa că lasă loc neprevăzutului și așteaptă-te la surprize!
Sursa foto: storyblocks.com