Poate fi răsturnat un avantaj de 14 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale?

Poate fi răsturnat un avantaj de 14 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale?  Conform datelor bazate pe numărătoarea în 99% din secții, în primul tur al acestor alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis a luat 37,42% din voturi, iar Viorica Dăncilă a luat 22,79%. Are motive Dăncilă să spere la o răsturnare de situație în turul al doilea, sau ar fi un astfel de eveniment o „lebădă neagră”?

În România s-a întâmplat deja de trei ori ca cel care câștigase primul tur să îl piardă pe al doilea. În primul din aceste cazuri favoritul era chiar președintele în funcție. Totuși, în toate aceste cazuri diferența între cei doi finaliști din primul tur era puțin mai mică decât de data aceasta.

Fundație apolitică, formată din profesori în științele sociale și cercetători, Median Research Centre (MRC) este colaborator academic al Libertatea pentru alegerile prezidențiale. ONG-ul este și cel care a elaborat TestVot, un instrument care încearcă ”să treacă dincolo de teme simbolice și polarizante sau conflicte interpersonale și se axează pe acțiunile concrete pe care le au în vedere candidații”.

Distribuie prietenilor

În 1996, președintele Ion Iliescu a luat 32,25% din voturi în primul tur, cu 4 puncte mai mult decât Emil Constantinescu. În al doilea tur, Constantinescu a câștigat, cu 54,41% din voturi.

În 2004, Adrian Năstase a luat 40,94% în primul tur, depășindu-l pe Traian Băsescu cu 7 puncte, dar a pierdut în turul doi, când Băsescu a luat 51,23%.

În 2014, Victor Ponta a avut 40,44% din voturi în primul tur, iar Klaus Iohannis 30,37, diferența dintre aceștia fiind de aproximativ 10 puncte. Președintele Iohannis a ieșit învingător în turul al doilea, luând 54,43% din voturi.

Citeşte întreaga ştire: Poate fi răsturnat un avantaj de 14 puncte în turul doi al alegerilor prezidențiale? Ce arată analiza a 88 de alegeri prezidențiale din Europa

Mai mult pe Libertatea.ro