AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Politico: Generația „Afară cu străinii!” a luat cu asalt Europa. De ce tot mai mulți tineri votează cu extrema dreaptă

 Foto – Profimedia Images

Succesul istoric al dreptei radicale la alegerile europarlamentare a produs un șoc care a afectat două dintre cele mai importante guverne din blocul comunitar european. Dar, rezultatul alegerilor nu a fost o surpriză pentru cei care au fost atenți la furia crescândă a multor tineri europeni, care nu doar că au adoptat păreri anti-imigrație intransigente, ci sunt chiar foarte mândri să își arate preferințele extremiste, relatează Politico, potrivit digi24.ro.

Iată și o dovadă a acestui nou trend: un videoclip filmat pe insula Sylt, o destinație de vacanță din Germania, și publicat pe rețeaua socială X cu doar două săptămâni înainte de vot.

În filmare, un grup de tineri germani îmbrăcați în haine scumpe pot fi văzuți urlând cuvintele „Ausländer Raus!” („Afară cu străinii!”) în timp ce cântă și beau vin. La un moment dat în timpul videoclipului, unul dintre petrecăreți face salutul nazist și își pune două degete sub nas ca să imite mustața lui Hitler.

Publicarea videoclipului a creat furoare în Germania – un politician a propus ca petrecăreții să fie trași la răspundere pentru încălcarea legilor împotriva incitării la ură.

Alegătorii europeni, însă, nu au fost descurajați de reacțiile politicienilor, iar partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a reușit să obțină cel mai bun rezultat al său de până acum, depășind Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz și provocând unde de șoc în țara cu cea mai mare populație din Europa.

Un sentiment asemănător a cuprins și Franța, acolo unde președintele Emmanuel Macron a cerut alegeri anticipate, după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Națională. Și la Bruxelles, politicienii se pregătesc pentru un Parlament European în care unul din patru eurodeputați aparțin dreptei radicale.

Extrema dreaptă din Europa atrage tot mai mulți tineri În timp ce întreg continentul încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat, rolul important pe care l-au jucat votanții tineri, precum petrecăreții din Sylt, devine tot mai clar.

În Germania, proporția de tineri care au votat cu AfD a crescut față de situația de la alegerile europene precedente, în 2019 – în rândul persoanelor de 24-30 de ani, procentul a crescut cu 11%. În Franța, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen a atras în jur de 30% din voturile tinerilor la nivel național – cu 10% mai mult decât în 2019. Unii analiști prezic că Marine Le Pen și protejatul ei, Jordan Bardella, vor ajunge rivali.

Așadar, de ce atât de mulți tineri din generațiile de mileniali (1981-1996) și Z (1997-2012) au îmbrățișat antiteza idealurilor susținute de părinții și bunicii lor, care au votat în mare parte cu partidele de stânga, declanșând revoluția sexuală din anii ’60? Și ce s-a întâmplat că stigmatul și rușinea asociate cândva cu atitudinile rasiste și xenofobe, precum cele înfățișate în videoclipul din Sylt?

Răspunsul se găsește într-un amalgam de factori, de la costul tot mai ridicat al traiului, la izolarea resimțită de mulți tineri în timpul pandemiei de Covid-19 și până la o reacție întârziată la criza migranților din 2015, atunci când aproape două milioane de imigranți au pătruns în spațiul UE.

Dar există și alți factori mai puțin tangibili care au legătură cu faptul că mulți tineri înțeleg politicile prin prisma platformelor online, precum X și TikTok, acolo unde extrema-dreaptă promovează „Marea înlocuire”, o teorie a conspirație potrivit căreia populația albă europeană este înlocuită treptat de populațiile de imigranți, și asociază imigrația cu multe acte violente care au loc în Occident.

Cu toate că partidele de stânga, în special partidul de extremă stânga La France Insoumise (Franța Rebelă), rămân forța dominantă în rândul tinerilor din Franța cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, potrivit lui Mathieu Gallard, directorul de cercetare al Ipsos, o companie de cercetare de piață pe bază de chestionare online. Dar, Gallard a recunoscut că susținerea pentru Adunarea Națională a crescut foarte mult în ultimii cinci ani în rândul tinerilor.

„Există o parte a persoanelor tinere care sunt ostile imigrației și care votează în privința acestor probleme”. Cele trei partide care formează guvernul federal german au obținut un rezultat groaznic la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Faptul că Jordan Bardella, un politician de 28 de ani care a strâns mulți fani pe TikTok, a ajuns președintele partidului lui Le Pen ajută să explice susținerea tot mai mare din rândul tinerilor. Înainte de alegeri, Bardella le-a cerut tinerilor pe TikTok să își cheme „părinții”, „prietenii și pe cei dragi” să vină „în număr cât mai mare” la un miting din campania electorală.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!