Poluarea cu plastic în mări și oceane – ce fac companiile pentru a reduce deșeurile marine?
Faptul că plasticul a fost atât de mult utilizat de-a lungul timpului se vede, astăzi, în mări și în oceane. S-a constatat, încă din anul 2019, că deșeurile de ambalaje din plastic de unică sau redusă folosință reprezintă aproape jumătate din totalul deșeurilor întâlnite pe țărmurile europene. Abordând, pe lângă altele, și problema deșeurilor din plastic, Comisia Europeană își propune trecerea, până în anul 2050, la o economie circulară.
Ce face UE și ce fac companiile pentru a reduce deșeurile marine?
Producția de mase plastice a cunoscut apogeul în perioada anilor ’50. De atunci, companii din toate industriile utilizează materiale plastice în propria activitate. Unele le produc, altele le importă. În toate cazurile, odată scoase din uz, plasticele se transformă în deșeuri. Din neglijență sau dintr-o proastă gestionare la nivel de companie, deșeurile de ambalaje din plastic ajung în cantități uriașe în coșurile și în gropile de gunoi ori direct în natură, acolo unde poluează sute de ani și unde afectează animalele și habitatul marin.
Conform unui infografic publicat de Parlamentul European, pe locul întâi în top zece obiecte din plastic găsite cel mai des pe plaje europene sunt sticlele de plastic și capacele. Altele sunt bețișoare de urechi, ambalaje de chipsuri/dulciuri, pungi de plastic, tacâmuri și pahare din plastic, recipiente de alimente. Pentru că s-au găsit alternative din materiale ceva mai prietenoase cu mediul, unele dintre cele enumerate mai sus au fost deja interzise în Europa. Acesta este motivul pentru care paiele și tacâmurile din plastic din restaurante au dispărut, fiind înlocuite cu unele din materiale biodegradabile. Companiile trebuie să se supună reglementărilor UE, să scoată din uz produsele de unică folosință din plastic pentru care se găsesc alternative și mai trebuie să facă ceva – să le recicleze și valorifice pe acelea pe care le generează și pentru care nu există, încă, înlocuitor.
Schimbările legislative în acest sens obligă companiile producătoare și importatoare de ambalaje din plastic să raporteze, să colecteze, să recicleze și să valorifice până la țintele minime prevăzute de lege deșeurile de ambalaje din plastic pe care, prin propria activitate, le generează și pe care le introduc pe piață. Asta înseamnă o responsabilitate extinsă a producătorului, care poate să rămână la nivel de companie dacă există resursele necesare sau poate să fie transferată unui OIREP (Organizație de Implementare a Răspunderii Extinse a Producătorului), care se va ocupa de întreg procesul, de la colectare și până la încetarea statutului de deșeu.
Ajutate de un OIREP cum este ECOSynergy.ro, companiile găsesc în fiecare an soluții eficiente prin care să gestioneze propriile deșeuri. Astfel, tone de ambalaje din plastic sunt reciclate și valorificate anual, iar asta nu înseamnă decât o contribuție directă la reducerea deșeurilor marine.
În majoritatea covârșitoare a lor, plasticele care poluează plajele sunt de unică folosință, produse și utilizate de companii din toate industriile. Dacă ești o companie care generează deșeuri de ambalaje din plastic, ia în serios obligația pe care o ai și caută soluții pentru a-ți reduce influența negativă asupra mediului. Găsește alternative prietenoase și reciclează!
Sursa foto: unsplash.com
Referințe: europarl.europa.eu/news/ro