Ponta, Băsescu și Firea, cei mai iubiți politicieni români

Am citit multe năzdrăvănii din și despre politică în viața mea. Ajuns de ieri la București, unde până și asfaltul degajă politică, iar virgula dintre subiectul și predicatul vieții comune este desigur tot politică, constat că încă am destule resurse de a mă mira și chiar de a rămâne perplex. Marius Pieleanu, sociolog și cetățean al intelectului care nu poate fi suspectat de prostie – e chiar un tip deștept și citit – cică ar fi publicat un sondaj din care rezultă că Ponta e cel mai iubit politician român, sărind avântat peste simpatia față de Cioloș și Iohannis, iar Firea, fosta noastră colegă din presă, ar fi ajuns să-l egaleze sau bată pe Iliescu, părintele ei ideologic, din vremea ”Iliescu apare/ soarele răsare”.
Citesc un text în care sociologul e numit pe rând vândut, tembel, netrebnic. Ușurel, domnilor. Eu cred că Pieleanu, comparând, chiar cu bună credință, cu toate că aici încape destul loc pentru fals și manipulare, niște politicieni ai zilei, poate avea astfel de rezultate. Să ai, în sondaje, mai mult decât un premier în exercițiu nici nu-i anormal. Dar să răsară în iubirea enoriașilor ca Mesia, veștejind tot în jur, unul ca Ponta, parcă nu se leagă! Să aibă mai mult ca Iohannis care-și gestionează, e drept, aiurea uriașul avantaj cu care a venit,  politicianul Giurgiuvică, să zicem, de la Fălticeni, e ușor. E chiar logic. Dar să fie ăla Ponta nu pot crede. Ce l-a apucat pe Pieleanu să se bage în atătea înjurături, ca în niște prezervative uzate și în niște mănuși din piele de șarpe din care nu mai iese, nu înțeleg. Fiecare lucru, se zice, își are prețul lui. Ăsta trebuie să fie, ca principiu vorbesc, nu mă refer, Doamne ferește la bani, al naibii de mare.
O altă minune care colindă străzile Capitalei, ca un capac de gură de canal care râgâie, este nevoia de Traian Băsescu, ajuns deja – mai sunt câteva luni – premierul României. E drept că pe ăsta nu-l decretează cel mai iubit dintre politicieni sociologul Pieleanu, ci chiar el, autosondat în oglindă. Sunt cel mai bun, cel mai frumos, cu profilul de premier cel mai nimerit. Măi, să fie! Ești treaz, fostule, sau vorbești în somn? Sau ai destule dovezi că noi suntem imbecili și contezi pe nemăsurata tâmpenie a celor care votează?
Revenind la sociolog, înțeleg că nici pe Băsescu nu l-a ratat, aruncând convingerea sa cioclopedică, rezultată din bobii sondajelor, că intră în Parlament. Băsescu, dimpreună cu partidulețul lui intră fluierând. Iar dacă intră, țop în scaunul de premier.
Mare și ciumpăvită e grădina României! Aflând, în scurta mea ședere în București, care-s primii trei cei mai iubiți, cei mai tencuiți cu miere, români, plec în concediu. După asemenea snoave care, răsucite prin aluatul de cozonac al presei (și eu, iată, le fac reclamă) devin – scuipă-ți în sân – realități, pot merge liniștit să înot în Marea Neagră.