• Home
  • Știri
  • Predoiu, despre o posibilă atacare la CCR de către ÎCCJ a legii privind eliminarea pensiilor speciale: N-ar fi un eveniment inedit

Predoiu, despre o posibilă atacare la CCR de către ÎCCJ a legii privind eliminarea pensiilor speciale: N-ar fi un eveniment inedit

predoiu 1 1

Coaliția de guvernare nu se teme de o eventuală decizie de neconstituționalitate în privința eliminării pensiilor speciale, a declarat joi dimineață vicepremierul și fostul ministru al Justiției, actual ministru de Interne, Cătălin Predoiu. Declarația vine în contextul în care Înalta Curte discută joi despre o posibilă sesizare la CCR pe acest subiect.

Întrebat ce reformă este aceea care intră în vigoare peste 5 ani, vicepremierul Cătălin Predoiu a explicat că „anumite măsuri au fost etapizate, tocmai pentru a nu bulversa sistemele (vitale ale statului n.r.).” „Sunt foarte mulți beneficiari ai acestor pensii de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie și care ar pur și simplu destabiliza funcționarea unor sisteme vitale”, a precizat el, potrivit stiri.tvr.ro.

„Jumătate din efective le-am pierde. La fel e și cu magistrații, la fel e și cu polițiștii, și cu militarii șamd. Deci nu a fost o misiune ușoară nici pentru Guvern, nici pentru Parlament, și încercăm să găsim acest optim (…) au fost atâtea și atâtea discuții și cu Comisia Europeană, și în Parlament șamd”, a subliniat el.

„Nimeni n-a avut rele intenții, este un subiect așteptat de opinia publică, am încercat să răspundem și acest lucru, să introducem mai multă echitate în acest sistem al pensiilor, dar în același timp trebuie să avem grijă și de funcționarea statului”, a arătat vicepremierul.

„Și primul ministru, și președintele Senatului, și subsemnatul, și alți colegi de-ai noștri din cele două partide au avut consultări cu sistemul judiciar permanent, am explicat ce se poate și ce nu se poate din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilite anterior prin PNRR, dar, în același timp, că prevederile legale vor respecta Statutul magistratului și tot ce înseamnă el, acest statut – independența magistratului”, a declarat Cătălin Predoiu joi dimineață.

„Eu cred că Înalta Curte va ține cont și de dezbaterile care au loc acolo și care, subliniez, nu sunt în vreo legătură cu vreun caz sau altul. Nu comentez aici un caz al Înalte Curți, ci faptul că discută această posibilă sesizare la CCR”, a ținut să precizeze Predoiu.

„N-ar fi (…) un eveniment inedit, pentru că în general Înalta Curte își manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza Curtea Constituțională, a făcut-o recent în legătură cu Codul de procedură penală și Codul penal. Unele sesizări, după cum ați văzut, au fost respinse, altele admise, până la urmă e un mecanism democratic, dar, repet, sunt curios care ar fi motivele”, a subliniat vicepremierul.

Parteneri