AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Premieră pentru România. O româncă, președinta WFSA (World Federation of Societies of Anaesthesiologists)

 

 

Dr. Daniela Carmen Filipescu, Profesor de anestezie și terapie intensivă la Universitatea de Medicină “Carol Davila” și Farmacie, București – din 2014, după parcurgerea etapelor de asistent universitar, lector și conferențiar universitar, succesiv, din 1990,  a fost aleasă în prestigioasa funcție de Președinte a WFSA – World Federation of Societies of Anaesthesiologists, pe românește a Societății Mondiale de Anestezie (și Terapie Intensivă)

„Prof. Daniela Filipescu este un lider recunoscut la nivel internațional al profesiei noastre. Ea a servit cu succes în Societatea Europeană de Anestezie (ESA) ca membru al Comitetul Societăților Anesteziștilor (NASC) (2007-2008), Subcomitetul științific pentru transfuzie și hemostază (2008-2012), Consiliu (2008-2009), Consiliu  (2010-2016) și în calitate de președinte al Societății în mandatul 2014-2015.

În această ultimă poziție a avut un rol esențial în remodelarea ESA într-o societate recunoscută și respectată la nivel internațional, promovând rolul anesteziștilor în  zona de medicină peri operatorie și medicină de terapie intensivă. Contribuțiile sale excepționale la anesteziologia și medicina de terapie intensivă și dezvoltarea ESA au fost recunoscute în 2017 când i s-a acordat titlul de membru de onoare ESA pe viață și în 2022 când profesor Filipescu a primit titlul de Fellow  Membru al Societății Europene de Anestezie și Terapie Intensivă.

Aceste distincții îi întăresc acreditările și o fac un candidat perfect pentru conducerea WFSA.

Profesorul Filipescu este un excelent profesor și om de știință, apreciat și respectat de colegii ei din întreaga lume. În prezent, ea, este într-adevăr unul dintre cele mai proeminente modele pentru tinerii anesteziști și pentru generațiile viitoare de anesteziști” –   scria printre altele,  Prof. univ. dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi, FESAIC, Președintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă (SRATI), în scrisoarea de recomandare și susținere a candidaturii.

Dr. Daniela Filipescu a urmat Liceul „I.L. Caragiale” din București, clasa specială  de fizică, fiind admisă cu media 10 la Facultatea de Medicină și Farmacie din București în anul 1977. Absolvă facultatea cu media 10 în 1983, moment din care începe cariera universitară și profesională de medic la Spitalul clinic „Prof. Dr. C.C Iliescu”, Institutul de Boli Cardiovasculare, din București .

da1da2da3da4

Dar înainte de toate, Daniela Filipescu a fost și ea copil, s-a bucurat de căldura și iubirea unei familii normale, muncitoare, destoinice, profund ancorată valorilor umane, în care educația a constituit baza dezvoltării personalității. Cu mama – elevă a prestigioasei Școli „Sfânta Maria”, cunoscută drept Școala de „la Pitar Moș” (înființată în anul 1852 în București de Barbu Știrbei, Domnitorul Țării Românești, cu ajutorul surorilor Institutului Beatae Mariae Virginis din München – sucursală a  Institutului Apostolic fondat de Mary Ward la începutul secolului al XVII-lea şi recunoscut de Biserică în anul 1877),  închisă de furia comunistă în 1948, și tatăl, plecat „în lume”, la 14 ani din satul Costeni, Țara Lăpușului , pentru a face mai mult decât se putea face pe meleaguri natale, autodidact multilateral, inclusiv cu inovații și invenții în domeniul maselor plastice, Daniela Filipescu (pe numele de domnișoară Herescu) a înțeles de copil, că singurul lucru care contează este educația. Aceasta îți oferă posibilitatea de a înțelege lumea și de a-ți accepta destinul.

da5da6da7

Iar Destinul, prin muncă și sacrificii incomensurabile, care nu au știrbit calitățile de soție desăvârșită și mamă devotată (a unui tânăr medic rezident), au dus-o unde este azi, prima româncă/român doctor, care ajunge într-una dintre cele mai importante poziții de conducere în angrenajul medicinii mondiale.

da8

Omagiu!!!

P.S. Un articol amplu, despre acest eveniment desfășurat în Singapore – care se va încheia în 7 martie, despre omul, femeia, soția, mama și personalitatea din domeniul științelor medicale, Daniela Filipescu, în viitorul apropiat.

(va urma)

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!