Premierul Bulgariei acuză turiştii români pentru răspândirea virusului pestei porcine

Pesta porcină a ajuns să afecteze relațiile noastre cu bulgarii, la nivel înalt. Premierul Boiko Borisov s-a declarat convins că turiștii români sunt cei care împrăștie pesta porcină în țara sa.

„Sunt sigur că turiştii români au adus pesta porcină în Bulgaria. Zilnic, 57.000 de automobile intră prin podul dunărean. Nu avem ce face, au bani oamenii. Se plimbă, mănâncă şi aruncă gunoaie, iar noi curăţăm, curăţăm”, a spus Borisov la o întâlnire cu fermierii, potrivit stiri.tvr.ro.

În urma acestor declaraţii, Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacţionat:

Distribuie prietenilor

„Dincolo de argumentele tehnice ce vor fi oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru a răspunde la afirmaţiile nefericite ale premierului Bulgariei, Boiko Borisov, nu putem să nu ne manifestăm surprinderea şi dezamăgirea pentru modul în care premierul bulgar s-a referit la turiştii români, mai ales în condiţiile în care aceştia contribuie substanţial la PIB-ul Bulgariei”, se arată într-un comunicat al MAE.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a precizat că primul focar de pestă porcină africană a fost descoperit în Bulgaria anul trecut, într-o regiune aflată la aproximativ 200 de km de granița cu România.