Premierul Cioloş a participat la reuniunea săptămânală a Comitetului de Coordonare a Afacerilor Europene. Vezi temele discutate

 

Prim-ministrul Dacian Cioloș a participat, joi, la reuniunea săptămânală a Comitetului de Coordonare a Afacerilor Europene, condusă de secretarul de stat Cristian Bădescu cu participarea ministrului Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, şi a secretarilor de stat cu atribuții în domeniul afacerilor europene din ministere.
Conform unui comunicat al Guvenului, principala temă discutată a fost pregătirea Președinției Consiliului Uniunii Europene ce va fi deținută de România în primul semestru al anului 2019. S-a discutat despre finalizarea, până la sfârșitul anului, a Planului de acțiune care va conține un set de măsuri şi un calendar de implementare pentru următorii doi ani. Acest document va oferi baza necesară pentru implementarea acțiunilor de pregătire a viitoarei Președinții a României din punct de vedere bugetar, logistic şi al resursei umane. În paralel, Guvernul Cioloş a lansat procesul de consultare publică pentru definirea viitoarelor priorități ale Președinției României a Consiliului UE, proces care va fi continuat şi finalizat de viitorul Guvern.
Prim-ministrul Dacian Cioloș a subliniat faptul că: “România va avea în 2019 o șansă ce va mai apărea, probabil, peste 15 ani, aceea de a se afirma în rândul țărilor Uniunii Europene printr-o viziune politică cu privire la viitorul Europei, precum şi prin profesionalism în prezidarea negocierilor statelor membre reunite în Consiliul UE. Aceste negocieri purtate în domenii și politici comune importante vor oferi posibilitatea consolidării proiectului european. Prin implicarea încă din acest moment, în mod riguros și constant, a tuturor ministerelor, în pregătirea Președinției Consiliului UE din 2019 această șansă poate fi fructificată la maximum. Încurajez ministerele să se implice în procesul de dezbatere publică ce se va derula în lunile următoare, prin propuneri de teme de dezbatere și prin participarea directă cu specialiști în aceste discuții.”
În cadrul reuniunii a fost, de asemenea, evaluat și stadiul eforturilor susținute ale guvernului pentru îndeplinirea, până la sfârșitul anului, a condiționalităților necesare pentru atragerea fondurilor europene, se mai arată în comunicatul citat.

AMPress