• Home
  • Prima
  • Premierul Ciucă: Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări

Premierul Ciucă: Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări

ciuca si stot

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, la sediul NATO, cu prilejul unei întrevederi cu secretarul general Jens Stoltenberg, că nu înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări, precizând că în momentul de faţă în cadrul Alianţei sunt evaluate implicaţiile acestei situaţii.

„Vreau să menţionez că astăzi am discutat cu secretarul general numeroase probleme de importanţă majoră, inclusiv despre pregătirile pentru summitul de la Madrid în care se va adopta viitorul concept strategic al Alianţei. De asemenea, l-am asigurat pe secretarul general că România va continua să-şi respecte angajamentul de a asigura 2 procente din PIB pentru apărare şi, de asemenea, că România intenţionează să continue să participe activ şi semnificativ la dezbaterile privind conceptul strategic al NATO şi desigur misiunile viitoare în care Alianţa va fi angajată”, a spus Ciucă în cadrul unei conferinţe de presă comune cu Stoltenberg, potrivit Agerpres.

El a precizat că discuţiile avute s-au axat „cu precădere pe situaţia privitoare la securitatea din jurul Ucrainei şi de la Marea Neagră”.

„Actuala comasare de trupe ruseşti este semnificativă, neprovocată şi nejustificată. Nu putem înţelege cum măsurile şi acţiunile NATO şi ale Ucrainei pot fi considerate provocări. În momentul de faţă evaluăm în cadrul Alianţei implicaţiile acestei situaţii. Este de la sine înţeles că NATO îşi va apăra toţi membrii deoarece angajamentul nostru de apărare colectivă rămâne piatra de temelie a Alianţei”, a mai spus Ciucă.

El a afirmat că, având în vedere toate aceste lucruri, a discutat cu secretarul general Stoltenberg cum ar putea să fie consolidată securitatea într-un mod mai eficient.

„Evoluţia actuală a securităţii confirmă încă o dată nevoia de a întări acţiunile de descurajare a ameninţărilor şi de apărare pe flancul estic şi la Marea Neagră de o manieră coerentă şi echilibrată. În acelaşi timp, dincolo de axarea pe mai multă prevenţie şi apărare, cred că trebuie să aibă loc o detensionare a situaţiei. Aşa cum s-a menţionat săptămâna trecută de către NATO şi aliaţii săi, orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe serioase”, a afirmat prim-ministrul român.

Parteneri