• Home
  • Prima
  • Premierul Dăncilă a participat la ceremonia de la Monumentul Memorial al Holocaustului

Premierul Dăncilă a participat la ceremonia de la Monumentul Memorial al Holocaustului

dancila holocaust 1

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern, la propunerea Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel, şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

Premierul Viorica Dăncilă a participat marți la ceremonia de depunere de coroane la Monumentul Memorial al Holocaustului. Ea a arătat că moştenirea lăsată de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii.

„Legislația română are prevederi foarte clare ce condamnă negarea Holocaustului și incitarea la antisemitism. In luna iunie 2018 Parlamentul României a adoptat o lege specială privind combaterea antisemitismului. Astfel antisemitismul a fost definit în termenii utilizați de Alianța Internațională pentru memoria Holocaustului. Adoptarea acestei legi este angajamentul nostru în lupta împotriva antisemitismului și oricăror manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță. În aceeași linie, Guvernul României susține consolidarea efortului pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial și pentru asigurarea unor condiții sociale decente ultimilor supraviețuitori romi ai deportărilor în Transnistria. De asemenea aș dori să amintesc și implicarea deplină a Guvernului României în proiectul unui Muzeu al Holocaustului. Ca prim-ministru al României voi sprijini în continuare orice activitate menită să promoveze conviețuirea într-un climat de respectare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, precum și participarea României ca stat democratic la acțiunea comună de combatere a antisemitismului și xenofobiei”, a declarat Viorica Dăncilă, potrivit stiri.tvr.ro

‘Importanţa şi simbolistica celor care au stat drepţi intre popoare şi care în cele mai negre momente ale istoriei s-au uitat pe sine pentru a întinde o mână de ajutor. (…) La peste şapte decenii de la acest tragic moment al istoriei noastre comune, mai sunt printre noi puţini supravieţuitori care pot sta mărturie vie a trecutului. (…) Mărturiile supravieţuitorilor Holocaustului au un rol extrem de important în lupta împotriva intoleranţei, discriminării şi excluderii de orice fel. Moştenirea lăsată nouă de supravieţuitorii Holocaustului trebuie transmisă fiecărei generaţii’, a declarat premierul.
Potrivit şefului Executivului, este de datoria noastră ca cele întâmplate să nu fie uitate.
‘Participarea mea, alături de dinstinşi invitaţi, la un eveniment solemn precum cel de azi, îmi confirmă dimensiunea obligaţiei morale, care ne revine tuturor, de a depune toate eforturile pentru a combate orice fel de manifestare antisemită, xeonofobă şi pentru a evita ca astfel de drame să mai aibă loc’, a arătat Viorica Dăncilă.
Şase milioane de evrei şi aproximativ 500.000 de romi au murit în lagărele naziste în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Parteneri