• Home
  • Știri
  • Premierul răspunde la scrisoarea elevilor cerându-le profesorilor să renunțe la grevă

Premierul răspunde la scrisoarea elevilor cerându-le profesorilor să renunțe la grevă

ciuca n

Prim-ministrul Nicolae Ciucă transmite profesorilor rugămintea de a renunța la protest, pretextând apelul făcut de Consiliul Național al Elevilor (CNE).

Organizația elevilor a trimis o scrisoare în care și-a exprimat îngrijorarea pentru mersul lucrurilor în învățământ și ceruse „urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate”. Răspunsul primului ministru a fost: „Facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar”.

Joi, la prânz, Consiliul Național al Elevilor și-a exprimat îngrijorarea, într-un apel către premier, vizavi de blocarea procesului de învățământ din cauza grevei. Elevii au transmis că, la această oră, Educația din România arată astfel: „Orar provizoriu, cursuri desfășurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susținute sau școli în care nu se desfășoară deloc ore de curs”. Apoi au continuat cu o părere fermă: „Tocmai din acest motiv, susținem profesorii și ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora”.

În același mesaj, CNE a transmis: „Solicităm urgentarea demersurilor de soluționare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susține, pe termen lung, un act educațional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiții optime a anului școlar în curs. De asemenea, menționăm că, fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. Finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluțiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de Educație”.

La această scrisoare, premierul a răspuns câteva ore mai târziu astfel: „Momentul ales de liderii sindicatelor din învățământ și declanșarea grevei ne determină, la nivelul Executivului și al coaliției legislative și guvernamentale, să împărtășim preocupările voastre, ale elevilor, dar și ale părinților, privind acest blocaj. Cei mai afectați sunt, în acest moment, elevii din clasa a VIII-a și cei care se pregătesc pentru Bacalaureat, al căror viitor depinde și de un calendar predictibil al examenelor planificate în următoarea perioadă”.

Apoi, șeful guvernului a oferit soluția: „De asemenea, facem un apel la cadrele didactice să suspende acțiunile de protest, pentru a derula activitățile esențiale de final de an școlar. Sunt convins că nici domniile lor nu își doresc să vadă că munca lor rămâne fără finalitate și elevii pe care i-au îndrumat atâția ani vor avea parcursul educațional blocat”.

Continuarea pe stiri.tvr.ro

Parteneri