Premierul slovac, vizită oficială în România: Slovacia susține integrarea României în Spaţiul Schengen

Premierul Republicii Slovace, Peter Pellegrini, aflat în vizită oficială în România, s-a întâlnit marți, la Palatul Victoria, cu prim-ministrul Viorica Dăncilă.
După convorbirile celor doi premieri, a urmat o ceremonie de semnare a „Programului de cooperare în domeniul educaţiei între Ministerul Educaţiei Naţionale din România şi Ministerul Educaţiei, Ştiinţei, Cercetării şi Sportului din Republica Slovacă, pentru perioada 2018 – 2022”.

Pellegrini a declarat că Slovacia susține integrarea României în Spaţiul Schengen și că este inacceptabil ca acceptarea sau neacceptarea intrării în Schengen să fie condiționată de chestiuni politice.
„Avem o istorie comună şi apreciez în mod deosebit faptul că România a fost prima ţară care a recunoscut Slovacia ca stat în anul 1992. (…) România reprezintă un partener comercial deosebit de important pentru Slovacia. (…)
Slovacia apreciază pozitiv activitatea României în preluarea președinției Uniunii Europene.
(…) Aş dori să menționez că pentru o mai bună protejare a Uniunii Europene este necesară o extindere a Spațiului Schengen. Este foarte important ca frontierele Spațiului Schengen să avanseze către sud, iar opinia Slovaciei este că, dacă cineva îndeplinește condițiile Schengen şi se demonstrează că este pregătit pe partea tehnică, ar trebui să fie inclus în spaţiul Schengen. Este inacceptabil ca acceptarea sau neacceptarea intrării în Schengen să fie condiționată de chestiuni politice, deoarece acest lucru nu este benefic pentru politica europeană. Am asigurat-o pe doamna prim-ministru că Slovacia susţine integrarea României în Spaţiul Schengen. Sunt, de asemenea, foarte bucuros că avem puncte comune în ceea ce privește politica energetică şi susținem proiectele East Stream şi BRUA şi, de asemenea, avem o poziție de refuz în acceptarea proiectului Nord Stream 2.
În 2019, Slovacia va deţine președinția OSCE şi Slovacia are în vedere eforturile României de a deveni membru al acestui club. Doresc să confirm că Slovacia va susţine obținerea calității de membru a României în acest club. Dorim mult succes președinției României! Suntem siguri că România va avea succes în acest rol, chiar dacă poziția României va fi foarte grea, deoarece va trebui să facă faţă Brexit-ului şi alegerilor parlamentare. Sunt sigur că aceste provocări care vor apărea pe parcurs vor fi bine manageriate”, a spus Peter Pellegrini.

Premierul slovac se va întâlni în cursul zilei de marți şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Distribuie prietenilor

AMPress