Presa se face de rahat

Nu mai am încredere în nimeni și nimic din presă. De ce? De-aia! Pot da exemple expresive ca învelișul unei căpșuni. Firma unui ”ziarist” a publicat, de dimineață, un sondaj care concordă fix cu ce vrea un partid, la putere, dar care se face că nu e. PSD are, conform sondajului, 45 la sută opțiuni. ALDE are exact diferența, pentru a face împreună 51 la sută. Adică șase la sută. De ce scoboară la o asemenea socoteală politică jurnalistul și jurnalul lui online? Fiindcă, pentru calculul ăsta, ia bani. Nu mulți, ca milionarii politici, dar nici puțini. Cum de s-a brodit calculul cu declarația celor doi lideri de partid? Uite-așa! ”Bodeala dracului!”
Citesc, încrezător, doar buletinul meteorologic, cu toate că nici el nu mai concordă cu ce se petrece a doua zi mereu. Nici el nu mai e ce-a fost. Norii n-au partide cu bani și, presupun, nu dau bani madamei care, de 50 de ani, de când o știu, spune starea vremii, rujată și tânără. Și totuși, chiar și meteorologia poate fi cumpărată. Dacă o mare companie care organizează târguri duminică, în toate orașele României, e interesată să nu plouă la buletinul meteorologic, chiar dacă a doua zi va ploua cu găleata, și doamna rujată sau ailălaltă, care anunță soare semiîmbrăcată, semidezbrăcate, spun pe dos ca să iasă bine la …poșetă, vremea e anunțată cum vrea firma plătitoare. Lumea pleacă acolo. Acolo, nu mai contează că e jale.

Există șpagă pentru ploaie sau grindină? De ce nu?! În România, unde doi cerșetori au fost stropiți cu benzină, sub cartoanele unde se adăpostiseră, și incendiați ca antipatici, totul se poate. Se poate și șpaga pentru norul care mâine nu va fi decât în declarații, sau pentru soarele care va exista dar nu e. Formele de cruzime există, în variate chipuri.
De ce nu mai cred în practicanții meseriei mele, la care țin fiindcă am trăit cu dragoste în ea, meserie care devine pe zi ce trece tot mai curvistă, ca politica? Din motive de starea vremii care e tot mai pe dos, tot mai coruptă. A fost coruptă meteorologia? Am informații că da! Meteorologia face parte și ea, într-un fel, din ziaristică, iar ziaristica s-a obișnuit să mintă rău, făcându-se de rahat.