AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Preşedinta Comisiei Europene îi cere preşedintelui Chinei să intervină pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina

Uniunea Europeană mizează pe China pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă Rusia astfel încât să convingă Moscova să nu mai continue războiul în Ucraina şi de asemenea să tempereze ameninţările nucleare ruseşti venite în contextul acestui război, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la finalul unui întrevederi tripartite la Paris cu preşedintele chinez Xi Jinping şi cu cel francez Emmanuel Macron, relatează AFP şi Reuters, citate de tvrinfo.ro.

„Contăm pe China pentru a-şi folosi întreaga influenţă pe lângă Rusia pentru oprirea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a indicat şefa executivului comunitar într-o declaraţie acordată presei.

„Preşedintele Xi a jucat un rol important în dezescaladarea ameninţărilor nucleare iresponsabile ale Rusiei şi sunt încrezătoare că va continua” să joace acest rol, a adăugat Ursula von der Leyen.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni mai devreme că a ordonat efectuarea în viitorul apropiat a unor exerciţii militare pentru utilizarea de arme nucleare tactice, exerciţii în care vor fi implicate cu precădere trupele poziţionate în proximitatea Ucrainei şi care sunt o reacţie a Rusiei în urma declaraţiilor unor lideri occidentali, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, privind o posibilă trimitere de soldaţi ai NATO în Ucraina.

Ursula von der Leyen i-a cerut de asemenea lui Xi Jinping să facă „mai multe eforturi pentru a limita livrarea către Rusia de echipamente cu dublă întrebuinţare (civilă şi militară), care se regăsesc pe câmpul de luptă” în Ucraina.

Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat lunea trecută că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă în schimb industriei militare ruse „un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, maşini-unelte şi optică.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!