Preşedintele Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind convocarea noului Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind convocarea noului Parlament pe data de 21 decembrie, trnsmite Agerpres.

Potrivit decretului, Legislativul rezultat în urma alegerilor din 6 decembrie este convocat pe 21 decembrie, la ora 12,00, la Palatul Parlamentului.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, la Palatul Cotroceni, că va convoca pe 21 decembrie noul Parlament.

Distribuie prietenilor

„Având în vedere că Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare, acum sunt îndeplinite condiţiile pentru convocarea noului Parlament şi pot să vă informez că intenţionez să convoc noul Parlament pentru data de 21 decembrie, săptămâna viitoare. Luni se va constitui noul Parlament”, a afirmat şeful statului după prima rundă de consultări cu partidele şi formaţiunile care vor fi reprezentate în noul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru.

Noul Parlament va fi format din reprezentanţi ai PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi ai minorităţilor naţionale.

Potrivit rezultatelor prezentate, luni, de Biroul Electoral Central, PSD va avea în viitorul Parlament 47 mandate la Senat şi 110 mandate la Camera Deputaţilor, în timp ce PNL a obţinut 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaţilor.

Alianţa USR PLUS va avea 25 de mandate la Senat şi 55 la Camera Deputaţilor, iar Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat şi 33 la Camera Deputaţilor.

UDMR a obţinut 9 mandate la Senat şi 21 la Camera Deputaţilor.

Convocarea noului Parlament are loc pe fondul negocierilor parțial ratate ale partidelor care ar putea forma o majoritate de centru dreapta. Gâlceava pe funcții este între PNL și USR-PLUS,  alianța clasată pe locul trei ca rezultat al votului dorind  pentru Barna președinția Camerei Deputaților, pe care inițial o dorea Orban care între timp se vrea din noul premier după ce a demisionat. Pe acest fond, din ce în ce mai apăsat Dacian Cioloș se vrea din nou premier, după ce a fost un an în fruntea unui guvern tehnocrat care nu a lăsat amintiri strălucite. Chiar dacă pretinsele negocieri sunt în termenul legal, impresia lăsată de aceste bătălii pentru funcții transmite o apăsată antipatie publică de care profită, firește, PSD care pozează în câștigătorul detașat al alegerilor dar e limpede că nu doar nu poate să preia guvernarea, dar nici n-o vrea pe acest fond național și global extrem de dificil.

D. Dumitru, AMPress