Președintele Iohannis critică MAI

iohannis doi 1

Președintele Klaus Iohannis a participat marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la evenimentul de prezentare a raportului privind activitatea desfășurată de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2019 și a principalelor obiective pentru anul 2020.

Președintele a lăudat și a criticat în același timp activitatea MAI.

Klaus Iohannis reproșează instituției „deficiențele de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018”.

Redăm textul alocuțiunii, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale:

„ (…) Reprezentați o componentă esențială a sistemului de securitate națională, iar activitatea pe care o desfășurați are un impact direct asupra vieții și siguranței românilor.
Aveți onoranta misiune de a proteja oamenii și de a asigura un climat social de echitate și de echilibru.
O națiune se dezvoltă atunci când cetățenii au încredere în autorități și în capacitatea acestora de a le apăra drepturile și libertățile civice, cu respectarea legilor și a Constituției.

Ministerul Afacerilor Interne are o contribuție importantă și la misiuni și operații care se desfășoară în afara țării, sub egida Uniunii Europene, OSCE, NATO și ONU. Prin înalta pregătire, conduita și rezultatele obținute, forțele române trimise în aceste zone sunt apreciate de partenerii noștri internaționali și au creat țării noastre o bună imagine externă.
Subliniez, de asemenea, și implicarea dumneavoastră semnificativă, în anul 2019, la îndeplinirea obiectivelor naționale pe temele de interes particular, în contextul Președinției de succes a României la Consiliul Uniunii Europene.
Vă mulțumesc și pentru modul în care ați sprijinit desfășurarea, la Sibiu, a Summitului informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, precum și organizarea vizitei oficiale în România a Sanctității Sale Papa Francisc.

(…) Dincolo de aceste aspecte pozitive, activitatea din ultimii ani a Ministerului Afacerilor Interne a demonstrat o serie de deficiențe de ordin managerial, de coordonare și chiar lipsă de profesionalism, în contextul unor situații precum cazul Caracal sau evenimentele din 10 august 2018.
Instituția dumneavoastră are obligația să își facă o autoevaluare profundă, pentru a identifica factorii care au dus la situațiile pe care le-am menționat și să ia toate măsurile necesare pentru remedierea cât mai rapidă a problemelor.
Nu poate exista nicio abatere a Ministerului Afacerilor Interne de la menirea sa fundamentală, aceea de a proteja și apăra cetățenii români.

Prin toate activitățile pe care le desfășurați, Ministerul Afacerilor Interne trebuie să acționeze în interesul cetățeanului, al comunității și în sprijinul instituțiilor statului.
Obiectivul fundamental este acela ca legea să fie respectată, iar cetățenii să se simtă în siguranță, având deplină încredere în instituțiile care au misiunea să îi apere și să îi protejeze.
Este imperativ ca factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne să conștientizeze pe deplin responsabilitatea pe care o au față de români și să depună toate eforturile necesare modernizării și eficientizării instituției.
Trebuie să vă asigurați că, în toate demersurile pe care le întreprind angajații Ministerului, sunt pe deplin respectate valori și principii precum demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în fața legii, cinstea, încrederea și toleranța.
La baza activității dumneavoastră trebuie să stea o concepție modernă privind ordinea publică, siguranța cetățeanului și protecția patrimoniului.

(…) Vă îndemn să acționați, cu prioritate, pentru protejarea copiilor, tinerilor și tuturor categoriilor vulnerabile. Este esențial să crească siguranța în spațiile școlare și în apropierea acestora și să fie prevenite și stopate orice activități ilicite care pun în pericol sănătatea și integritatea tinerei generații.
O altă direcție asupra căreia este important să vă îndreptați eforturile în viitor este dezvoltarea de noi instrumente care să asigure găsirea și salvarea persoanelor aflate în pericol și extinderea sistemelor alternative de înștiințare și avertizare a populației ori de informare sistemică.
Vă revine, totodată, misiunea de a contribui în continuare la combaterea corupției cu impact asupra capacității instituționale a statului, dar și a imaginii României pe plan extern.
(…) Traversăm o perioadă complicată la nivel global, iar cetățenii au nevoie și de sprijinul dumneavoastră pentru a se simți în siguranță. De modul în care acționați depinde ca panica să nu se instaureze, iar românii să simtă că sunt apărați și protejați.
Doamnelor și domnilor,
Exigențele pe care cetățenii le au față de acțiunile instituției dumneavoastră sunt ridicate.
De aceea, pentru a spori încrederea societății în Ministerul Afacerilor Interne, vă îndemn să intensificați eforturile de îmbunătățire a performanței, iar serviciile pe care le asigurați să se bazeze pe cinste, integritate, onestitate și respect față de demnitatea umană”.

AMPress

Parteneri