• Home
  • Prima
  • Președintele Iohannis, decorat cu premiul Charlemagne (Carol cel Mare)

Președintele Iohannis, decorat cu premiul Charlemagne (Carol cel Mare)

iohannis rade 1

Klaus Iohannis, președintele României, a primit premiul Charlemagne (Carol cel Mare) pentru anul 2020. Juriul i-a acordat această distincție pentru că a fost „un campion de excepție” în promovarea valorilor europene și a cooperării din UE, relatează site-ul emisiunii Tagesschau, de la televiziunea națională germană., potrivit digi24.ro.

Premiul este acordat anual de către orașul Aachen, din vestul Germaniei, pentru promovarea valorilor europene. Juriul a motivat că președintele român „a condus România cu un mare angajament, de succes, către o politică pro-europeană de stat de drept”, subliniind că această realizare este „unul dintre cele mai mari progrese de integrare din 1989”.

Sursa citată mai spune că Iohannis „consolidează Uniunea Europeană, se angajează să își atingă obiectivele și promovează cooperarea între țările membre”.

De asemenea, în conferinţa de presă în care a fost anunţată decizia, preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Klaus Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană.

În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care „a reuşit să se impună o dictatură brutală” şi care a trecut prin „dezamăgiri” în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis „cea mai europeană din Europa de Sud-Est”.

Iohannis „este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest”, a mai spus Jurgen Linden.

Ceremonia de premiere va avea loc pe 21 mai 2020, în sala de încoronare a Primăriei Aachen.

Parteneri