Președintele Iohannis: Pregătiți elevii pentru școală! Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, după şedinţa de lucru cu premierul Florin Cîţu, cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şeful DSU, Raed Arafat, şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol, că elevii vor merge la școală, începând de luni, 8 februarie.

„Am început cu o analiză a contextului pandemic și pot să vă spun câteva lucruri. Nu, nu am scăpat de pandemie, e nevoie să continuăm să fim responsabili. În ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic. Avem ceva mai puține persoane internate la ATI, ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Cum spun experții, trendul e descendent
Nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din UE deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv. Doar trei state sunt care acum nu deschid școlile.

În unanimitate am decis. Începând de luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate.
În localitățile din scenariul verde toți copiii merg fizic la școală.
În localitățile din scenariul galben copiii de grădiniță merg fizic, clasele I – IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a.

Distribuie prietenilor

În localitățile unde sunt destul de multe cazuri – scenariul roșu – merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I- IV la școală, restul făcând școala online. În localitățile unde incidența e mai mare – în carantină – în mod natural toată lumea stă acasă.

Grădinițele și clasele I – IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin unde localitățile intră în carantină.
Restul detaliilor va fi clarificat prin ordin comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății

În consecință, pregătiți copiii pentru școală”, a spus președintele Iohannis.

AMPress