• Home
  • Prima
  • Președintele Iohannis și premierul Ciucă, la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles

Președintele Iohannis și premierul Ciucă, la reuniunea Consiliului European, de la Bruxelles

iohannis 1

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă participă joi și vineri, la reuniunea Consiliului European care se va desfășura la Bruxelles.

La reuniunea Consiliului European a fost invitat să participe și președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, agenda de discuții a Consiliului European vizează, în principal, evoluțiile de securitate din Ucraina, cu accent pe sprijinul acordat de către Uniunea Europeană Ucrainei în plan politic, financiar, material și umanitar. Vor fi abordate și modalitățile de sprijin în plan european a refugiaților ucraineni, facilitate de utilizarea mecanismului de protecție temporară.

„Șefii de stat și de guvern vor agrea Busola Strategică, instrument care va asigura o ghidare la nivel strategic, pentru următoarea decadă, a acțiunilor în materie de securitate și apărare la nivelul Uniunii Europene”, precizează comunicatul citat.

„În continuarea discuțiilor din cadrul Summitului de la Versailles, liderii europeni vor discuta aspecte legate de asigurarea securității aprovizionării cu energie la nivel european, pe fondul măsurilor de reducere a dependenței față de Rusia. Pe baza comunicărilor Comisiei Europene, vor fi abordate situația prețurilor la energie, măsurile de sprijin a categoriilor celor mai vulnerabile și de susținere, pe termen scurt, a mediului de afaceri.
De asemenea, vor mai fi discutate aspecte economice referitoare la consolidarea Pieței Interne, gestionarea pandemiei de COVID-19 şi relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe relația cu China şi situația politică din Bosnia şi Herțegovina”, arată Administrația Prezidențială.

AMPress

Parteneri