Președintele Klaus Iohannis, întâlnire cu prim-ministrul landului german Saxonia, Stanislaw Tillich

 

Președintele Klaus Iohannis l-a primit miercuri, la Palatul Cotroceni, pe Stanislaw Tillich, prim-ministrul landului german Saxonia.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, în cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte privind cooperarea economică bilaterală și agenda europeană, cu accent pe problematica Brexit, a sprijinului german pentru atragerea fondurilor europene și gestionarea problemelor de securitate generate de migrație.
„Preşedintele Klaus Iohannis a evidențiat potențialul consistent de consolidare a cooperării economice dintre România și landul Saxonia, pe fondul transformării de succes a fostei Germanii de Est dintr-o economie centralizată într-o piață liberă și competitivă. Salutând prezența în România a Prim-ministrului Stanislaw Tillich în fruntea unei delegații importante de oameni de afaceri din landul Saxonia, Președintele României a încurajat investițiile germane în economia românească. Totodată, a salutat deschiderea înaltului oficial german pentru dezvoltarea cooperării în domeniul științei”, arată comunicatul citat.
În ceea ce privește agenda europeană, prim-ministrul Tillich a exprimat aprecierea pentru poziția puternică a preşedintelui Klaus Iohannis şi a statului român în favoarea proiectului european, care poate fi, în opinia sa, un stimulent şi pentru alte state membre.
De asemenea, preşedintele României a subliniat interesul țării noastre ca negocierile cu Regatul Unit privind Brexit să se finalizeze printr-un acord care să permită o retragere ordonată din UE, prin care să fie reduse la minimum consecințele negative ale acesteia și să fie păstrată cooperarea strânsă cu Regatul Unit în domeniile de interes comun.
Prim-ministrul Stanislaw Tillich a exprimat disponibilitatea părții germane de a sprijini România prin împărtășirea propriei expertize în procesul de atragere a fondurilor europene. Preşedintele Klaus Iohannis a salutat această disponibilitate și a încurajat un dialog aplicat pe acest subiect la nivel guvernamental.
„Cei doi interlocutori au abordat și problematica migrației din perspectiva securității regionale. În context, Președintele României a informat în legătură cu îndeplinirea de către România a angajamentelor asumate la nivel UE, inclusiv prin gestionarea cu responsabilitate şi în mod solidar a obligațiilor rezultate din calitatea sa de stat membru, aflat la frontierele externe ale Uniunii.
De asemenea, cei doi înalți oficiali au discutat şi aspecte privind Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, cu accent pe situația din Ucraina”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

AMPress