• Home
  • Știri
  • Președintele portughez vine în România. Marcelo Rebelo de Sousa va vizita Batalionul 1 Instrucție ,,Olt” din Caracal

Președintele portughez vine în România. Marcelo Rebelo de Sousa va vizita Batalionul 1 Instrucție ,,Olt” din Caracal

Marcelo Rebelo de Sousa 800x506 1

Președintele Klaus Iohannis îl va primi, marți, pe președintele Republicii Portugheze, Marcelo Rebelo de Sousa, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România, la Batalionul 1 Instrucție ,,Olt” din Caracal.

Vizita Președintelui Portugaliei are loc în contextul unui dialog bilateral intens, la nivel înalt, dar și de lucru, și al unei coordonări strânse în cadrul Uniunii Europene și NATO. Domeniul apărării este unul din domeniile cheie ale cooperării bilaterale, Portugalia participând la forța multinațională NATO din România pentru consolidarea apărării aliate pe Flancul Estic, având un contingent de forțe terestre staționat la Caracal, informează Administrația Prezidențială.

Agenda discuțiilor celor doi șefi de stat va conține aspecte legate de intensificarea cooperării româno-portugheze în domeniul apărării, dar și economic, comercial, al agendei digitale, al surselor de energie regenerabilă, al sănătății și educației.

Va fi salutată contribuția comunității românești la dezvoltarea societății portugheze.

De asemenea, va fi abordată situația de securitate din Ucraina, cu accent pe intensificarea asistenței umanitare acordate țării vecine în contextul venirii iernii, inclusiv refugiaților ucraineni, precum și pe sprijinul în facilitarea exporturilor de cereale. Se va discuta, de asemenea, și despre continuarea sprijinului activ pentru Republica Moldova, care se confruntă cu numeroase provocări, generate de situația de securitate de la frontierele sale și de criza energetică căreia trebuie să îi facă față.

Cei doi președinți vor aborda totodată și modalitățile de sprijin pentru statele care și-au exprimat intenția să adere la Uniunea Europeană, Republica Moldova, Ucraina, Georgia și respectiv partenerii din Balcanii de Vest, mai arată Administrația Prezidențială.

Parteneri