Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, reținut pentru 72 de ore

Primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost reținut joi seara de procurorii anticorupție și CNA (Centrul Național Anticorupție) în dosarul ‘parcărilor cu plată’. El va sta în arest 72 de ore, sub suspiciunea de trafic de influență, notează Agerpres.

 

Potrivit unui comunicat al CNA, în urma audierilor s-a constat că edilul i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chișinău, să semneze contractul cu firma EME Parkleitsysteme GmbH, fără avizul Consiliului Municipal.

Totodată, contrar legislației în vigoare, primarul Chirtoacă a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chișinău și nerezidenta EME Parkleitsysteme GmbH. La rândul sau, aceasta companie ar fi devenit câștigătoare în urma unor acțiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenți economici și omul de afaceri care gestiona din umbră EME Parkleitsysteme GmbH, conform IPN.md.

Distribuie prietenilor

Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26% din veniturile companiei reprezenta ‘recompensă’ pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME Parkleitsysteme GmbH și Primărie, dintre care 13% îi reveneau primarului și 13 % șefului Direcției transport public și căi de comunicație.

Prin acțiunile sale, susține CNA, primarul Chirtoacă ar fi comis trafic de influență, infracțiune care se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 7 ani.