• Home
  • Prima
  • Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, intră în grevă japoneză, din cauza neadoptării bugetului

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, intră în grevă japoneză, din cauza neadoptării bugetului

chirica

Primarul Iaşiului, liberalul Mihai Chirica a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va intra în grevă japoneză, după ce consilierii USR PLUS s-au abţinut de la vot în şedinţa extraordinară de joi care era dedicată adoptării bugetului local pentru anul în curs.

„Voi intra în grevă japoneză de luni. Ca primar al municipiului Iaşi voi arăta tuturor ieşenilor cine este vinovat de ceea ce se întâmplă în acest oraş. Îmi pare foarte rău pentru cei care s-au lăsat înşelaţi, îmi pare rău că vina ne aparţine tuturor celorlalţi care fac parte din clasa politică românească de astăzi că i-am lăsat să voteze USR PLUS pe prostia noastră şi greşelile noastre, să ne asumăm acum, dar va trebui să facem ceva să salvăm acest oraş”, a declarat Mihai Chirica, potrivit stiri.tvr.ro.

El a criticat în termeni duri faptul că cei nouă consilieri USR PLUS s-au abţinut să voteze bugetul propus pentru anul în curs. Totodată, în momentul votului, cei cinci consilieri PSD au părăsit sala de şedinţe.

Edilul a spus că aşteaptă un răspuns de la prefectul judeţului, Marian Grigoraş, pentru a vedea ce este de făcut într-o astfel de situaţie în care a expirat timpul şedinţelor necesare aprobării bugetelor locale.

„Alternativele sunt destul de sumare. De dimineaţă am distribuit toţi banii pe care i-am avut în casierie şi fondurile primăriei pentru a achita parte din plăţile urgente pe care le aveam deja programate în special pentru plăţile salariale pentru angajaţii care lucrează în serviciile publice ieşene, transport public, altele. Vor rămâne câteva activităţi publice neplătite, printre care profesorii din învăţământul preuniversitar. Îmi pare rău pentru ei, sper să găsesc soluţii la ministerul de Finanţe, să putem transfera ca exces al legii. Sper să găsesc soluţii şi pentru plata persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora, sper să găsim rezolvare pentru toţi cei 6.400 de angajaţi dispersaţi în toate serviciile publice din municipiul Iaşi, şi în felul acesta să trecem într-o altă eră de normalitate atunci când vom găsi un Consiliu Local cât mai aproape de ieşeni”, a mai spus primarul Chirica.

Reacţia edilului vine după ce în cursul serii de joi, după zece ore de dezbateri, timp în care au fost discutate amendamentele consilierilor locali PSD, USR PLUS şi PMP, bugetul a primit aviz negativ. Bugetul a fost aprobat de cei 11 consilieri locali PNL, doi consilieri locali PMP, însă cei nouă consilieri USR PLUS s-au abţinut de la vot iar cei cinci de la PSD au părăsit sala în timpul votului. Dezbaterile din timpul şedinţei extraordinare de vineri s-au purtat pe marginea a peste 130 de amendamente. Majoritatea acestora au fost aprobate iniţial în timpul discuţiilor însă chiar şi aşa bugetul nu a primit avizul pozitiv, pentru aceasta fiind nevoie de 14 voturi.

Copreşedintele USR PLUS Iaşi, Cosette Chichirău, susţine că de fapt realitatea este cu totul alta, menţionând în acest sens că municipiul nu rămâne fără bani.

Parteneri