Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Avem nevoie de 10 săptămâni de stat în casă. Primul vârf al epidemiei …””

 

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a vorbit, la Antena 3, despre evoluția pandemiei de coronavirus în România.

Profesorul Streinu-Cercel a recomandat persoanelor tinere să circule cât mai puțin și să nu intre în contact în această perioadă cu părinții, bunicii, pentru a nu exista posibilitatea de a le transmite COVID-19, fiindcă cei în vârstă sunt cei mai afectați.

Distribuie prietenilor

De asemenea, profesorul a declarat că vârful crizei provocate de coronavirus va fi imediat după Paște.

„Primul vârf al epidemiei de coronavirus va fi după Paște. Avem două valuri care vor fi foarte active. Primul după Paștele catolic, al doilea după Paștele ortodox. Se adună familia la masă. Acest lucru fiind cunoscut, calculele sunt ușor de estimat. Dacă punem alături de această întrunire familială un interval de 7-8 zile, cât este incubația medie, vom avea vârfuri de apariție a incidenței îmbolnăvirilor. Ne așteptăm să apară îmbolnăvirile. Vor fi cu un potențial sever”, a mai spus Streinu-Cercel.

„Noi vorbim cum că s-ar încetini sau prăbuși economia, chiar nu mai contează absolut deloc! Cred că singurul scop pe care ar trebui să îl avem, cu toții, este să salvăm vieți! După care, economia se restartează, că altă treabă n-are”, a adăugat medical, potrivit a1.ro.

Despre restricțiile impuse de autorități și recomandările de evitare a contactului, atât cât este posibil, cu alți oameni, făcute de medici, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a explicat că, într-un scenariu ideal, autoizolarea la domiciuliu ar trebui să dureze între opt și zece săptămâni.
„Dacă dăm un stop-joc tuturor, nu se va întâmpla absolut nimic. Toată lumea stă acasă, se blochează absolut tot, opt sau, ideal, zece săptămâni. Apoi, viața își revine, automat, la normal”, a spus Streinu- Cercel.