• Home
  • Prima
  • Prognoza lunii octombrie, cea mai stabilă lună de toamnă

Prognoza lunii octombrie, cea mai stabilă lună de toamnă

„Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă. Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a Soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5–7 ºC mai mici decât cele din luna septembrie”, precizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Redăm estimările meteorologice emise pentru intervalul 4 octombrie – 1 noiembrie 2021 de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de ANM:

Săptămâna 04.10.2021 – 11.10.2021
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în extremitatea de est a țării.
Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea nord-vestică a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 11.10.2021 – 18.10.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 18.10.2021 – 25.10.2021
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, dar cu posibilitatea unui ușor deficit local în sudvest.

Săptămâna 25.10.2021 – 01.11.2021
Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

AMPress

Parteneri