• Home
  • Știri
  • Protest de amploare la Praga împotriva guvernului

Protest de amploare la Praga împotriva guvernului

protest 1

La Praga au protestat împotriva guvernului ceh aproximativ 70.000 de persoane, cerând coaliţiei aflate la putere să ia măsuri pentru a controla preţurile tot mai mari la energie şi exprimându-şi opoziţia faţă de UE şi NATO, informează AFP, potrivit b1tv.ro.

Protestul din Piaţa Vaclav, aflată în centrul capitalei Cehiei, a fost organizat de reprezentanții unor formațiuni de extremă dreapta și extrema stângă, inclusiv Partidul Comunist.

Organizatorii demonstraţiei au transmis că Republica Cehă, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, ar trebui să fie neutră din punct de vedere militar şi să-şi asigure contracte directe cu furnizori de gaz, inclusiv cu Rusia.
De asemenea, aceștia au condamnat guvernul pentru că a sprijinit sancțiunile împotriva Rusiei în contextul războiului din Ucraina și l-au acuzat că nu este capabil să facă față creșterii prețurilor la energie.

Demonstranții au criticat, totodată, NATO și planul Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și de a atinge neutralitatea climatică.
„Scopul demonstraţiei noastre este de a cere o schimbare, în special rezolvarea problemei preţurilor la energie, mai ales la electricitate şi gaz, care ne va distruge economia în această toamnă”, a spus unul dintre organizatorii evenimentului, Jiri Havel, citat de site-ul de ştiri iDNES.cz.

Premierul Petr Fiala, care conduce o coaliţie de centru-dreapta formată din cinci partide, susține că protestatarilor nu le pasă de interesele ţării.

„Protestul din Piaţa Václav a fost organizat de forţe politice care sunt pro-ruse, care sunt apropiate de poziţii extreme şi sunt împotriva intereselor Republicii Cehe”, a declarat el.

Parteneri