Protest – fără incidente grave – în Piaţa Victoriei şi în alte oraşe din ţară: ”Să se facă dreptate!”

Circa 20 000 de oameni (15 000, conform unor surse din poliție) demonstrează și la această oră în Piața Victoriei (21, 30) împotriva actualei guvernări. ”Să se facă dreptate!” scrie pe o pancartă, iar doi-trei protestatari au adresat cuvinte considerate injurioase la adresa jandarmilor. ”Ați rămas sclavii lui Dragnea!” le-a spus, nervos, un bărbat care a fost legat imediat și amendat pentru injurii. A fost scandat numele Alexandrei, victima unui sistem șubred, indiferent la viață și suferințe. S-a scandat ”Demisia!”

Mitingul din București a întâlnit o jandarmerie mai blândă, dispusă dialogului, fără tunuri de apă și gaze lacrimogene, cele care anul trecut au fost aduse din start în piață. Nu au mai fost aduse ”grupurile de diversiune”, cele care în 10 august 2018 au permis intervenția în forță a unei jandarmerii isterizate și dezlănțuite. Nici demonstrația nu a mai fost catalogată drept ”lovitură de stat”, iar politicienii nu au mai apărut cu discursuri despre ”curvele și jegurile venite din străinătate să distrugă democrația noastră”(lider PSD).

Demonstrații similare, de mai mică amploare, au avut loc în Iași, Cluj, Sibiu, Timișoara, iar cererea ”să se facă dreptate” a avut cam același înțeles: pedepsirea celor care au gazat anul trecut mitingul Diasporei și au schilodit numeroși protestatari pașnici și lămurirea ramificațiilor crimei organizate, deschise de uciderea fetelor din Caracal.

Distribuie prietenilor

C. Zamfir, AMPress