• Home
  • Știri
  • Proteste la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Muncii față de măsurile de austeritate anunțate de guvern

Proteste la Ministerul de Finanțe și la Ministerul Muncii față de măsurile de austeritate anunțate de guvern

Proteste în Capitală, după şedinţa de guvern privind măsurile de reducere a deficitului bugetar. Mai multe federaţii sindicale au ieşit în stradă. Salariaţii sunt nemulţumiţi de măsurile propuse, în special de eliminarea unor sporuri, comasarea instituţiilor, radierea unor posturi şi cer creşteri salariale.

Mii de sindicaliști din finanțe, penitenciare, cultura și alte sectoare s-au adunat în fața ministerului Finanțelor Publice că să-și exprime numeroasele nemulțumiri fața de ceea ce ei numesc ‘ordonanță austerității”. Și nu s-au sfiit să folosească chiar fumigene, inclusiv în fața Ministerului Justiției.

Măsurile de reducere a cheltuielilor prevăzute în ordonanță afectează toți salariații din sectorul public și privat, spun liderii de sindicat. Reforma administrativă e criticată în termeni duri.

„Protestăm împotriva desființării oricăror posturi pentru că deja siguranță cetățeanului e la pământ. Vrem un dialog real cu guvernanții, nimeni nu a vorbit cu noi”, a spus Cosmin Dorobanțu, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare, potrivit stiri.tvr.ro.

În același timp, alte sute de protestatari din sindicate ale poliției au pornit în marș către Palatul Victoria. Sunt nemultumiți de eliminarea sporurilor, de salariile mici pentru debutanți, de statutul pensiilor din MAI și de lipsa investițiilor în sedii și echipamente, dar și de radierea unor posturi sau dispariția lor prin comasarea unor birouri.

„Principalele nemulțumiri sunt lipsa de predictibilitate în salarizare, cariera și pensionare, lipsesc investițiile masive cum am fi dorit în acest PNRR în sedii, mijloace de comunicare, de deplasare”, spune Vasile Zelca, preşedintele SNPPC România.

Manifestații sindicale au avut loc și în alte orașe din țară. Liderii spun că protestele se vor înteți dacă nu vor fi chemați la dialog.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de măsurile de austeritate anunțate, care includ tăieri de salarii și de posturi, disponibilizări, creșterea taxelor și suspendarea unor drepturi.

Alături de PUBLISIND se vor afla joi în stradă și alte organizații sindicale din Blocul Național Sindical.

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual protestează, joi, începând în faţa Ministerului Munci și în fața Guvernului.

„Guvernul şi Parlamentul ne sfidează, în continuare, drepturile economice, sociale şi profesionale, fapt pentru care continuăm protestele! Revendicările noastre sunt cunoscute de către decidenţii politici: le-am transmis oficial, în scris, am avut întâlniri directe şi şedinţe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri, dar soluţiile propuse de noi încă sunt tergiversate, iar rectificarea bugetară, care ar urma – conform promisiunilor guvernanţilor – să ne aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă aşteptată, se arată într-un comunicat al SNPPC.

Și poliţiştii de penitenciare protestează, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, nemulţumiţi de măsurile de austeritate anunţate de guvern, au blocat timp de câteva ore activitatea tuturor penitenciarelor din România, informează Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Parteneri