Psiholog: Analfabetismul funcțional și lipsa de empatie, motivele pentru care românii ignoră măsurile impuse în criza coronavirus

 

Procurorii au întocmit 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Între persoanele care au răspândit boala se numără un fost polițist internat la Spitalul Dimitrie Gerota (9 cazuri) și tânăra din județul Hunedoara (24 de cazuri).

Ligia Moise, psiholog clinician, spune că analfabetismul funcțional și lipsa de empatie îi fac pe români să zădărnicească planurile autorităților în privința răspândirii coronavirusului.

Distribuie prietenilor

“Eu cred că acum vedem cu adevărat ce înseamnă analfabetism funcțional. Ei au auzit, au înțeles cuvântul virus, ca idee, dar nu au putut să proceseze informația drept pentru care n-au putut să acționeze ca atare. M-am tot gândit la chestia asta, că de foarte mulți ani sistemul de învățământ este deficitar drept pentru care a crescut generații care nu au un minim de cunoștiințe, măcar un pic de biologie și un pic de anatomie, cunoștiințe care să-i poată ajuta să înțeleagă într-o situație deosebită ce ar fi de folos pentru ei să facă pentru a se apăra de o nenorocire. Cred că ăsta este unul dintre aspecte, iar al doilea este lipsa de empatie, incapacitatea de a te gândi la celălalt”, a spus psihologul, potrivit rfi.ro.

Ligia Moise întărește faptul că mesajul autorităților pentru public trebuie să fie foarte clar, simplu, pe înțelesul tuturor.

“Haideți să învățăm, sau unii să ne aducem aminte, ce înseamnă să fiu OM. Ce înseamnă să am grija de mine și de celălalt ca astfel să iau deciziile cele mai bune pentru mine și pentru comunitate”, spune psihologul.