Purtător de cuvânt al BNR: „Criza economică de acum nu seamănă cu nimic din ce am văzut în ultima sută de ani”

 

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a răspuns câtorva întrebări legate de evoluția crizei economice în următoarele luni în România, atinsă de pandemie.

„Criza economică ce se prefigurează nu are precedent în nimic din ce am văzut până acum. Prin urmare este dificil de previzionat evoluția ei. Nu avem motive să retragem bani din bănci, plățile cu cardul sunt mai „sănătoase”. BNR și băncile comerciale sunt un partener în deciziile și măsurile Guvernului. Este esențial să urmăm indicațiile legale privind izolarea și protecția în acest caz de pandemie”, a spus Suciu, potrivit life.ro.

Distribuie prietenilor

Care sunt primele concluzii ale voastre, pe plan economic, la sfârșitul acestei săptămâni de îmbolnăviri, burse instabile, criză în toate țările din jurul nostru?

Dan Suciu: Eu voi vorbi din perspectiva Băncii Naționale și nu voi face o analiză economică.
Încă suntem la foarte început, dar lucrăm la o analiză mai amplă, pentru care strângem date din piață.

E clar că avem sectoare foarte afectate: turism, transporturi, HoReCa și așa mai departe, altele care încă își desfășoară activitatea, dar probabil vor fi la rândul lor afectate. Peste toate, rămâne un semn de întrebare legat de ce durată va avea această perioadă de restrângere de activitate. În funcție de asta trebuie să ne calibrăm deciziile BNR și ale Guvernului, până la urmă.

Ce putem constata este o agitație pe piețele internaționale care afectează și România. Este o reacție ce se manifestă printr-o retragere foarte mare din titlurile de stat ale statelor emergente ale zonei în care suntem și noi. Fondul Monetar vorbea chiar de 70 de miliarde de dolari care s-au scos din aceste zone și s-au dus spre SUA sau Vestul Europei, în zone tradiționale, iar această evoluție va pune presiune pe toate dobânzile din statele emergente.

Continuarea aici