• Home
  • Prima
  • Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster

Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster

rafila declaratii

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susţine că persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster). Este o directivă europeană, explică Alexandru Rafila. Ministrul Sănătății a mai spus că 2022 ar fi anul în care „vom încheia această urgență medicală”, conform „istoriei naturale a pandemiilor”.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a spus Alexandru Rafila la Europa FM, potrivit rtv.net.

Ministrul Sănătății a mai explicat la Europa FM că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maximum 9 luni de la încheierea vaccinării.
Ministrul Sănătății explică astfel: „Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.

Ministrul Sănătății este optimist în legătură cu evoluția valului 5 – Omicron în România. Alexandru Rafila a anunțat și când va urma vârful infectărilor, cu un număr foarte mare de cazuri. În același timp, acesta susține că este foarte posibil ca anul 2022 să marcheze încheierea pandemie de coronavirus și transformarea COVID-19 în boală sezonieră.

Parteneri