• Home
  • Știri
  • Rafila, după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni: 29 de pacienți au fost transferați, starea lor e staționară

Rafila, după tragedia de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni: 29 de pacienți au fost transferați, starea lor e staționară

rafila

Trei pacienți au murit în decurs de doar câteva ore la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, județul Vaslui. Ministerul Sănătății a activat o celulă de criză după ce a fost notificat în legătură cu decesele. Totul s-a petrecut după ce oamenii au mâncat pomană dată de călugării unei mănăstiri.

Mascații au descins la lăcașul de cult, unde au găsit nereguli grave, sancționate cu zeci de mii de lei, informează B1 TV. Dacă se va dovedi o legătură între decese și mâncarea dată de călugări, aceștia vor fi cercetați penal de polițiști.

Despre situația pacienților a vorbit Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Bună dimineața, România!”,  pe B1 TV.

„29 de pacienți au fost transferați de la Spitalul din Murgeni către alte unități sanitare. Între timp, au ajuns 6 la Iași, 5 la Vaslui, iar restul la Bârlad. Starea lor e staționară, nu sunt probleme deosebite, iar pesoana de la terapie intensivă, din primul lot, din rnâbdul cărora s-s-a înregistrat decesele, e stabilă, nu e intubată și sperăm să aibă o evoluție favorabilă în continuare.

Tratamentul lor de bază, fiind vorba de pacienți cronici la un spital de psihiatrie… inițial tratamentul a fost întrerupt ca să nu interfere cumva cu agentul care a produs afecțiunea. Ei au acum la dispoziție și o echipă mobilă de la Spitalul de Psihiatrie Socola, care asigură suportul așa încât să primească în continuare tratamentul pentru boala de bază, că altfel lucrurile se pot înrăutăți”, a declarat ministrul Sănătății.

„Noi am organizat această activitate de la Ministerul Sănătății împreună cu cei de la Drecția de Sănătate Publică imediat după apariția acestor probleme. Cei trei pacienți care au decedat și la care simptomatologia a apărut pe 22 au avut o evoluție foarte rapidă a acestei afecțiuni (…) aveau și alte comorbidități.

DSP va face o anchetă împreună cu Poliția, că e vorba de decese generate de o cauză necunoscută. E bine că ne-am organizat rapid aseară și cei 29 de pacienți au fost transferați”, a continuat Rafila.

Ministru a spus apoi că doar anchetele administrativă și penală vor stabili cum a ajuns mâncarea de la mănăstire în spital, de vreme ce în mod normal acest lucru nu e permis: „Din ce am înțeles eu, era o sărbătoare religioasă și în mod tradițional era un soi de procesiune, mâncarea a fost furnizată de mănăstire. (…) Trebuie să vedem contextul.

Până la urmă, eu mă bucur că nu au mai fost alte cazuri care să pună în pericol viața oamenilor și că ne-am organizat rapid”.

Alexandru Rafila a mai precizat că deocamdată nu există informații că persoanele de la mănăstire ar fi avut probleme digestive de la aceeași mâncare dată spitalului.

Parteneri