• Home
  • Știri
  • Rafila: E posibil și un val 7 Covid, dar nu are rost să speriem lumea. Trebuie să fim echilibrați

Rafila: E posibil și un val 7 Covid, dar nu are rost să speriem lumea. Trebuie să fim echilibrați

rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat luni dacă există posibilitatea apariției unui val 7 la finalul anului. El a spus că în principiu acest lucru este posibil, dar nu trebuie speriată populația, ci mai degrabă autoritățile trebuie să ia măsuri pentru a fi cât mai puține victime.

”Eu văd această încetinere a creșterii numărului de cazuri și stabilizare a numărului de cazuri la jumătatea lunii august. În toamnă e posibil să mai existe – și nu aș vrea să facem speculații, dar toată lumea folosește sau manționează această posibilitate a unui nou val pandemic spre sfârșitul anului dacă una dintre tulpinile modificate, care se transmite și mai ușor, devine dominantă”, a spus ministrul Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.

Rafila a precizat că aceasta este „ciclicitatea acestei infecții”, cu care oamenii s-au obișnuit.

”Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale oamenilor în valurile pandemice”, a spus ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în mod concret se discută despre un posibil un val 7 la finalul anului, ministrul Rafila a răspuns: ”E posibil și un val 7, dar nu are rost să speriem lumea. Trebuie să fim echilibrați. Cel mai important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”.

Întrebat, în continuare, dacă se poate impune obligativitatea purtării măștii în mijloacele de transport în comun, la fel ca în Franța, Rafila a spus că nu există bază legală în acest moment.

”Nu avem pârghia de a instaura această obligație. Ea a fost activă pe perioada stării de alertă, care a fost ridicată. Dacă rămânea starea de alertă în stand-by, atunci se putea, dar excede cu mult competența Ministerului Sănătății”, a spus ministrul.

Parteneri