• Home
  • Prima
  • Rafila: „În România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă”

Rafila: „În România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă”

rafila declaratii

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a precizat că România se confruntă în fiecare an cu zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii și că „nu este o chestiune neapărat nouă”.

În România, încă două cazuri de hepatită necunoscută au fost depistate la un băiat de 16 ani şi o fată de 10 ani din Sibiu.

Alexandru Rafila a fost întrebat despre cele aproape 170 de cazuri de hepatită cu debut brusc pot fi asociate cu Covid-19. Acesta a menționat că, deocamdată, nu există argumente științifice.

„Deocamdată nu avem decât supoziţii, nu avem niciun fel de argumente ştiinţifice solide. Există cazuri de hepatită la copii care nu au avut infecţie cu adenovirus şi există şi copii care nu au făcut Covid. Pe de altă parte, să ştiţi că în România avem în fiecare an nişte zeci de cazuri de hepatită de cauză necunoscută la copii. Nu este o chestiune neapărat nouă”, a afirmat ministrul Sănătăţii, potrivit news.ro, citat de b1tv.ro.

Rafila a vorbit și despre cazul fetiței de 5 ani care suferea de o formă de hepatită severă și a fost transferată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” în vederea efectuării transplantului hepatic.

„S-a crezut că este vorba de o hepatită de cauză necunoscută, situaţia este foarte serioasă, dar azi am aflat că nu este vorba despre o hepatită de cauză necunoscută, este vorba despre o afecţiune genetică -Boala Wilson – care duce la o insuficienţă hepatică gravă şi care se pretează pentru transplant”, a afirmat Alexandru Rafila.

„Deja copilul a fost transferat şi mâine o echipă mixtă (…) va efectua un transplant de urgenţă la acest copil, dar care nu are nicio legătură cu hepatitele”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

Parteneri