• Home
  • Știri
  • Rafila: Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, dar nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală

Rafila: Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, dar nu mai reprezintă o urgență de sănătate globală

rafila

Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, susţine ministrul Sănătăţii, dar nu reprezintă o urgență de sănătate globală şi nu mai pune în pericol sistemele de sănătate. Alexandru Rafila a explicat la emisiunea Tema zilei de la TVR INFO, de ce România nu mai vrea să cumpere alte doze de vaccin anti-COVID.

`Am auzit şi eu că s-a terminat pandemia, anunţul OMS este foarte clar. Nu s-a terminat, dar nu mai este o urgenţă de sănătate publică care să pună în pericol sistemele de sănătate. Ce ne preocupa pe noi? Că spitalele erau pline, secţiile de terapie intensivă erau pline, mureau oameni, nu mai puteam trata pacienţii cu alte boli. A existat o mortalitate în exces în 2020 şi 2021. Avem în continuare 500 de pacienţi pe zi, în jur de 3-4-5 decese pe zi. Practic, nu a trecut.

Despre vaccinurile pentru anul 2023, ministrul Sănătăţii a explicat că există negocieri la nivelul Uniunii Europene, cu producători şi va fi aleasă varianta convenabilă pentru România. „Sunt state ca Polonia care nu mai vor să cumpere nici o doză de vaccin. Eu înclin spre o oprire a achiziţiei în 2022 şi 2023 să cumpărăm 38 de milioane de doze” a mai spus Rafila, potrivit stiri.tvr.ro.

Parteneri