A.M. Press
Ultimele stiri din Romania!

Raluca Turcan, despre pensia de 74 000 lei lunar: Simți o revoltă…

2 112

Vicepremierul Raluca Turcan, despre pensia de 74.000 de lei lunar și una obișnuită: Simți o revoltă, diferența este una greu de acceptat cu atât mai mult cu cât sunt oameni care au muncit din greu o viață.
Raluca Turcan a vorbit cu Cosmin Prelipceanu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24 despre pensiile speciale și despre proiectele Guvernului Orban cu privire la acestea. Vicepremierul a declarat că Executivul are în vedere reducerea discrepanțelor și inechităților, în special dintre pensiile magistraților și cele ale oamenilor obișnuiți. „Simți o revoltă în raport cu alți pensionari care au muncit foarte mult în decursul vieții, această diferență este una greu de acceptat”, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan, vicepremier: Pe bună dreptate că atenția este foarte canalizată pe pensiile speciale. Există în momentul de față două proiecte de lege în dezbatere în Parlament. Cu cât opinia publică este mai concentrată pe subiect, cu atât dezbaterea va fi una mai bună.

PNL a afirmat de la bun început că susține principiul contributivității în materie de calculare a pensiilor. Vom merge cu indexarea pensiilor așa cum prevede legea, însă pregătim un proiect de lege care să conducă la o legislație pentru calcularea pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci când legea actuală și legea bazată pe contributivitate se vor întâlni, cadrul legal va fi mai echitabil.

Există două categorii pe pensionari care au statut special: Partea de militari care intră pe sistemul NATO și care trebuie să aibă același sistem de calculare a pensiilor ca în întreg ansamblul Alienței Nord-Atlantice și mai există o categorie, a magistraților. Aici apare o interpretare – că beneficiază de o decizie a CCR. În acest caz vom analiza foarte clar consecințele deciziei CCR asupra tuturor pensiilor magistraților. Dacă acea decizie se referă doar la membrii CCR, așa cum este o interpretare, atunci să rămânem doar pe mebrii CCR, dacă acea decizie se răsfrânge pe întregul sistem de pensionare a magistraților, atunci este o situație pe care trebuie să o acceptăm. Nu avem încotro.

Acum, în materie de impact al plăților, cea mai mare discrepanță și inechitate vine la pensiile magistraților. Acolo, diferența dintre contributivitate este undeva în jur de 3.000 de lei și pensia, în momentul de față, este undeva pe la 40.000 de lei. Diferența este uriașă.

Cosmin Prelipceanu: Mai este o problemă, cu pensiile care sunt deja în plată și de care nu se mai poate atinge absolut nimeni. Așa ajungem la pensia de 74.000 de lei, cea mai mare pensie plătită în România. I se acordă unui magistrat. 74.000 de lei este revoltător, după orice standard.

Raluca Turcan, vicepremier: Este un subiect care în dezbaterea parlamentară a inflamat foarte tare spiritele, și pe bună dreptate. Simți o revoltă în raport cu alți pensionari care au muncit foarte mult în decursul vieții, această diferență este una greu de acceptat. Vom vedea dacă se vor identifica niște soluții pentru a aduce un plus de echitate.

Sursa – DIGI24.ro

2 Comentarii
  1. ION SAPUN spune

    DOAMNA RALUCA TURCAN, AR FI BINE SA VA TINETI DE CUVANT CU ACEASTA ECHILIBRARE A PENSIIOR, SUNT MAHNIT DE CEEA CE SE INTAMPLA IN TOT SISTEMUL BUGETAR, AM LUCRAT SI EU , CA FUNCTONAR PUBLIC , FIIND CONSILIER SUPERIOR , AM LUCRAT 41 ANI, IMBOLNAVINDU-MA DE LEUCEMIE, LA 63 DE ANI ,FIIND NEVOIT CA DUPA CONCEDIUL MADICAL SA IES LA PENSIE,UNDE AM PRIMIT O PENSIE 11OO LEI IN 2012, DEOARECE NU MI-AU LUAT IN CALCU L SPORURILE , DESI AM DUS DOCUMENTE CA AU FOST BAGATE IN CONTRIBUTIE.POARE REUSITI SA-I DETERMINATI SA RECALCULEZE ,FIIND FOLOSIT PRINCIPIUL CONTRIBUTIVITATII

  2. Mocioc Nicolae spune

    Ar fi bine sa vedem rezultate nu afirmații si pareri! Definite clar criteriile de echitate, de contributivitate! Ar trebui sa li se taie din pensii, cu scuzele de rigoare domnului/lor sau doamnei/doamnelor cu pensii peste o anumita valoare maxim suportabila de stat pentru toate breslele, din motive de potenta a statului, indiferent de cum a iesit la pensie respectivii, iar pensiile speciale ar trebui eliminate! Ar trebui definite valori salariale orale maxim admisibile pentru fiecare tip de calificare, mai ales pentru joburile de la stat, sau macar criterii cuantificabile dupa care este platit un functionar/angajat al statului….fie ea Curtea Constituțională sau presidentie!
    Legat de pensiile speciale eu consider ca pensia pe care o ai dupa munca depusa de tine acolo unde ti-ai facut treaba nu trebuie sa mai fie si speciala, trebuie sa fie pensie si atat, eventual o prima luata o singura data la iesirea la pensie drept multumire ca ai fost special….si atat!
    Domnilor, eu care lucrez in privat de 20 de ani, incerc cum pot sa contribui la pensia de stat sau/si pilon doi, la o pensie privata, strang din umeri si ma racoresc cu un dus rece, ca sa adun bani pentru cand nu voi mai putea sa lucrez, iar d-voastra cu pensii fara nici un fel de simt economic, va permiteti sa „tepuiti” statul, sa iesiti la 45-50 de ani la pensie ca angajati ai statului cu pensie mai mare ca salariul….si mai luati si inca una speciala….sa va fie de ajutor in mormant, sa aveti cati mai putine luni de beneficiu si sa va stergeti undeva cu banii astia nemunciti!!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More