• Home
  • Știri
  • Raluca Turcan explică de ce a interzis filmele rusești din cinematografele de stat

Raluca Turcan explică de ce a interzis filmele rusești din cinematografele de stat

turcan 1

Tensiunile dintre guvernele din România și Rusia se manifestă inclusiv în plan cultural. Ministerul Culturii de la București a interzis rularea a două filme rusești în două cinematografe de stat din Capitală.

„Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice”, a transmis inițial Raluca Turcan, în spațiul public, potrivit romaniatv.net.

Directoarea Arhivei Naționale de Film a reacționat, susținând că a fost de acord cu încheierea contractelor de închiriere ale sălilor „din poziția de neutralitate”.

„Nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament și egalitate de șanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminam pe nimeni în raport cu contexte politice actuale sau viitoare”, a declarat Roxana Garet, pentru Europa Liberă.

Potrivit ministrului Culturii, Arhiva Națională a luat o decizie pripită. Discuțiile dintre Ambasada Rusiei și Guvernul României sunt din capul locului închise, atunci când vine vorba despre produsele culturale.

„Nu am fost consultată atunci când a fost aprobată solicitarea Ambasadei Ruse și cred că, dacă sunt filme competitive pe piață, nu trebuie să caute cinematografe de stat. Cinematografele de stat nu sunt sub supravegherea ministrului Culturii, ci la Agenția Națională de Film (ANF). Ei nu mă întreabă ce fac cu cinematografele. Eu am văzut informațiile în spațiul public iar punctul meu de vedere este acesta: solicitările Ambasadei Ruse ar trebui să meargă către mediul privat, dacă filmele sunt competitive”, a declarat Raluca Turcan, pentru Ziare.com.

Continuarea aici

Parteneri