• Home
  • Știri
  • Raport Transparency International, despre corupție. România, în top 3. Ungaria – cea mai coruptă țară din UE

Raport Transparency International, despre corupție. România, în top 3. Ungaria – cea mai coruptă țară din UE

coruptie publimedia shutterstock

Ungaria este percepută ca cea mai coruptă țară din blocul comunitar format din 27 de state potrivit celui mai recent raport al Transparency International, potrivit Politico. Clasamentul este completat de Bulgaria și România, care nu a înregistrat nicio îmbunătățire semnificativă în ultimul deceniu, notează adevarul.ro.

Cu scoruri cuprinse între 42 și 46 din 100, Ungaria, Bulgaria și România se află la mare distanță de primele trei țări scandinave din UE, Danemarca, care a obținut 90 de puncte, urmată de Finlanda cu 87 de puncte și Suedia cu 83, potrivit studiului Transparency International.

La nivel global, țara noastră ocupă locul 63, având o schimbare nesemnificativă față de datele din 2021, când a înregistrat 46 de puncte, cu doar un punct mai mult decât în 2022. În ultimii 10 ani, România a pendulat între 43 și 48 de puncte.

FOTO: Transparency International

Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă foarte corupt, iar 100 deloc corupt.

Indicele folosește date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a clasifica 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul perceput de corupție, pe o scară de la 0 – care înseamnă foarte corupt – la 100.

Definiția sa de „corupție” se concentrează pe exemple specifice care implică funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public.

Continuarea aici

Parteneri