• Home
  • Știri
  • Rareș Bogdan: România are o strategie inteligentă privind intrarea în Schengen, dar cuplarea de Bulgaria nu ne ajută

Rareș Bogdan: România are o strategie inteligentă privind intrarea în Schengen, dar cuplarea de Bulgaria nu ne ajută

rares bogdan 3

Europarlamentarul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că România nu e deloc avantajată de cuplarea cu Bulgaria în procesul de aderare la Schengen. Liberalul a susținut că România are o strategie „inteligentă” pentru acest obiectiv, pe când Bulgaria are mai multe probleme interne și o relație tot mai tensionată cu Olanda.

„Problema noastră azi, nu-mi face plăcere s-o spun, dar e acest cuplaj (cu Bulgaria) care ne crează o problemă uriașă datorită răcirii, intrării într-un conflict violent în ultimele săptămâni între Bulgaria și Olanda”, a declarat Bogdan, potrivit b1tv.ro.

Întrebat cu ce consecințe ar putea veni la pachet această decuplare de Bulgaria, europarlamentarul a răspuns: „Eu știu un lucru: fiecare stat are interese. România are interesul să intre în Schengen. Pentru asta trebuie să facem absolut tot ce ne stă în putință, iar pe mine nu mă interesează să tragem după noi o țară care încă are probleme cu MCV, cu o instabilitate politică ce a ajuns deja la al treilea an și unde al doilea partid e pro-rus. În România nu există o astfel de situație cel puțin până acum și sperăm să nu existe”.

„Dacă bulgarii vor înțelege că trebuie să acționeze în tandem cu România și să înțeleagă că trebuie să respecte strategia României, care e una inteligentă, pentru acest an, atunci nu e nicio problemă, dar dacă vor continua aceeași atitudine în care practic operarea e una… înghețarea practic pe care o propune Bulgaria nu aduce nimic. E important ca linia democratică să se deschidă, ca linia diplomatică între aceste țări să fie dezghețată pentru că noi avem nevoie de o soluție, iar soluția e una singură – extinderea Schengen.
Cred că acum Bulgaria acționează ușor lipsit de o strategie extrem de clară și nu ne ajută foarte mult în acest moment acest cuplaj. Trebuie să procedăm la fel ca Croația, asta e părerea mea”, a declarat liderul liberal.

Parteneri