• Home
  • Știri
  • Reacția Alinei Gorghiu la greva magistraților: Principiul conform căruia nicio pensie nu poate depăși salariul este unul moral

Reacția Alinei Gorghiu la greva magistraților: Principiul conform căruia nicio pensie nu poate depăși salariul este unul moral

gorghiu pitesti 1

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune, în legătură cu greva anunțată de magistrați la nivel național începând de miercuri, că respectă dreptul acestora la liberă exprimare, „dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”.

Poziția ministrului Justiției, Alina Gorghiu, cu privire la decizia unor instanțe judecătorești de încetare a activității:

„Ministerul Justiției respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul. Principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral. Societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu.

Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat.

Ministerul Justiției subliniază necesitatea identificării unor soluții de echilibru între imperativul respectării angajamentelor de reformă asumate de statul român, inclusiv în sectorul pensiilor, și cel al asigurării funcționalității și eficienței sistemului judiciar, a calității actului de justiție privit ca serviciu public.

MJ își reafirmă deschiderea către colaborare și dialog constructiv cu CSM pe orice temă privind sistemului judiciar” a declarat Alina Gorghiu, ministrul Justiției, potrivit digi24.ro.

Judecători și procurori din întreaga țară, inclusiv Curtea de Apel București și DNA, anunță că de miercuri își suspendă activitatea și încep unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani.

Parteneri