Reacția lui Augustin Lazăr, după decizia lui Tudorel Toader de a-l revoca din funcție

 

Augustin Lazăr, procuror general al României, a făcut declarații, după ce ministrul Justiției i-a cerut demisia miercuri seară. Lazăr consideră că Toader a exagerat în raport.

„Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România”, a declarat Augustin Lazăr, potrivit realitatea.net.

Distribuie prietenilor

„ Cu referire la concluziile și exagerările vizibile și interesate îmi rezerv dreptul de a răspunde în zilele următoare.
– Discursul public a fost în conformitate cu jurisprudența CEDO. Am nu numai drepturi, dar și obligația de a vorbi în apărarea ordinii de drept.
– La sfârșitul anului trecut, Inspecția Judiciară a efectuat un control: concluziile au fost pozitive. După mai puțin de un an, nemulțumit de concluziile IJ, dnul ministru înțelege să pună sub semnul întrebării competențelor.

– În acest an, evaluarea a fost efectuată de CSM, concluziile au fost pozitive.

-În condițiile în care atât controlul IJ și controlul CSM sunt pozitive, concluziile la care a ajuns ministrul justiției este un demers de natură a destabiliza Ministerul Public.

– Sunt ziceri penibile.

– În zilele următoare voi preciza punctual cât de clare sunt exagerările ministrului Justiției. Vă voi da două exemple: mai întâi pentru liniștea celor care sunt interesați, procurorul pe care îl aveți în față a fost notat 36 de ani cu „foarte bine”. Conform legii, cine candidează, la ultima evaluare trebuie să fi avut „foarte bine”. E foarte ușor de înțeles că nu a fost nicio conspirație între fostul ministru, CSM și președinte că nu observă.

– Spune analiza că procurorul general nu a luat nicio atitudine, ba chiar a încurajat comportamentele de indisciplină. Din 16 sesizări pe care le-am făcut, două privesc procurori din DNA.

– De ce spun autorii acestei lucrări că procurorul general a încurajat aceste fapte?

– Le transmit cetățenilor României să aibă încredere în procurori. Vom rămâne fideli spiritului Constituției în sensul de a apăra ordinea de drept și drepturile și libertățile cetățenilor.

– Mă simt într-un moment special nu doar al carierei mele, ci un moment special al României”, a mai spus Lazăr.