• Home
  • Știri
  • Regele Charles al III-lea, primul discurs în calitate de nou monarh: Vă voi servi cu loialitate și iubire, așa cum am făcut-o toată viața

Regele Charles al III-lea, primul discurs în calitate de nou monarh: Vă voi servi cu loialitate și iubire, așa cum am făcut-o toată viața

regele charles

Regele Charles al III-lea a susținut primul discurs public în calitate de nou suveran al Marii Britanii. El a părăsit Castelul Balmoral, vineri după-amiază, și a ajuns la Londra, la Palatul Buckingham alături de soția sa, regina consoartă Camilla.

Înainte de a intra în palatul regal, Charles a salutat mulțimea, a dat mâna cu oamenii strânși în fața porților și le-a primit direct condoleanțele și urările de bine pentru domnia pe care o începe. Regele a avut apoi prima sa audiență oficială cu Liz Truss, șefa guvernului britanic. După această întâlnire, Charles s-a adresat pentru prima oară națiunii în calitate de Rege al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Regele Charles al III-lea și-a început discursul cu un omagiu adus mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, și cu mărturisirea durerii pe care o simte întreaga familie regală.

„De-a lungul vieţii ei, Maiestatea sa Regina – iubita mea Mama – a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi familia sa şi avem faţă de ea cea mai sinceră datorie pe care o familie o poate avea față de mama sa. A avut un profund angajament personal care i-a definit întreaga viaţă. A făcut sacrificii pentru datorie. Dedicarea şi devotamentul său ca suverană nu s-au diminuat niciodată, în vremuri de schimbare şi de progres, în vremuri de bucurie şi sărbătoare şi în vremuri de tristeţe şi pierdere.
Reînnoiesc în faţa voastră acest angajament de serviciu de-a lungul întregii vieţi”, a declarat Charles al III-lea, potrivit digi24.ro.

„Atâta timp cât sunt Rege, voi respecta Constituția. Vă voi servi cu loialitate și iubire, așa cum am făcut-o toată viața”, a promis Charles. „Viața mea, sigur, se va schimba”, a recunoscut el, menționând fundațiile sale de care nu se va mai putea ocupa și dând de înțeles că nu va mai avea timp ca până acum nici de pasiunile sale sau de vizitele în locuri îndrăgite precum România.

„Este un timp al schimbării pentru familia mea, contez pe sprijinul iubitei mele soții, Camilla. Am învățat că mă pot baza pe ea”, a arătat Charles.
„În semn de recunoaștere a propriului său serviciu public regal, de la căsătoria noastră de acum 17 ani, ea devine regina mea consoartă”, a punctat el.

„Știu că ea se va ridica la exigențele noului său rol, cu devotamentul său ferm față de datorie, pe care am ajuns să mă bazez atât de mult”, a declarat Charles.

„Fiul meu William va prelua responsabilitățile pe care le-am avut timp de cinci decenii. Cu Catherine alături de el, știu că noii noștri prinț și prințesă de Wales vor continua să inspire și să ducă mai departe dialogurile noastre naționale”, a menționat Charles, oficializând faptul că William devine prinț moștenitor.

Suveranul nu l-a uitat nici pe celălalt fiu al său, Harry, chiar dacă acesta a renunțat la îndatoririle regale. „Vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite”, a afirmat Charles. „Ofer cele mai sincere mulțumiri, din inimă, pentru sprijinul acordat”, le-a spus el supușilor.

„Iubită mama, îți mulțumesc pentru tot. Fie ca îngerii să-ți călăuzească calea”, și-a încheiat Charles primul discurs ca Rege.

Parteneri