Pe 24 februarie, în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu limba română. Inițiatorii proiectului de lege sunt mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, potrivit TVR Moldova, citată de stiri.tvr.ro.
„În temeiul articolului 73 din Constituția Republicii Moldova și articolului 47 din Regulamentul Parlamentului, se înaintează cu titlu de inițiativă legislativă proiectul de lege pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale”, arată inițiatorii proiectului.
Potrivit proiectului, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.
De asemenea, cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română” la forma gramaticală corespunzătoare.
Amintim că o declarație în acest sens a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu, la jumătatea lunii decembrie.
Întrebat de ce, până acum, în legislaţie nu a fost înlocuită sintagma „limba moldovenească” cu limba română, Igor Grosu a spus că acest lucru s-ar putea întâmpla la primăvara.