• Home
  • Știri
  • Rețeaua Națională a Muzeelor: Numărul impresionant de oameni care vin la „Noaptea Muzeelor” arată că societatea are o nevoie reală de muzee

Rețeaua Națională a Muzeelor: Numărul impresionant de oameni care vin la „Noaptea Muzeelor” arată că societatea are o nevoie reală de muzee

noaptea muzeelor

Un număr de 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 de persoane numai în Bucureşti, au participat sâmbătă la cea de a 19-a ediţie a Nopţii Muzeelor, evenimentul care a conectat publicul cu 351 de spaţii muzeale şi culturale din România şi Republica Moldova.

„După centralizarea parţială a datelor furnizate de reprezentanţii a 80 de obiective (22,79% din numărul total) branşate la circuitul din cele două ţări, cifra de prezenţă a fost de 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 de vizitatori numai în Bucureşti. 10% din populaţia oraşului Sighetu Marmaţiei (judeţul Maramureş), 83.741 de vizitatori în Iaşi (73,91% cifre centralizate) şi 46.979 de vizitatori în Sibiu. Datele din Republica Moldova se vor centraliza în zilele care urmează”, a informat Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.

Dragoş Neamu, manager Noaptea Muzeelor, afirmă că numărul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arată că societatea are o nevoie reală de muzee.

„Pe 13 mai, muzeele au transformat oraşele în spaţii efervescente şi au oferit experienţe memorabile sutelor de mii de vizitatori. Noaptea Muzeelor demonstrează de 19 ediţii această putere extraordinară şi transformatoare a muzeelor, iar numărul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arată că societatea are o nevoie reală de muzee. Putem avea „nopţi ale muzeelor” în fiecare zi, dacă vom primi resursele necesare pentru a fi ceea ce muzeele au capacitatea să fie permanent – cele mai frumoase şi transformatoare spaţii din lume”, a declarat Neamu, potrivit Agerpres.

RNMR precizează că au mai fost şi alte muzee care au participat la această ediţie, în afara programului oficial naţional, exprimându-şi speranţa că la ediţia aniversară 20 vor celebra alături de Reţea acest eveniment „pentru a elimina confuziile care apar în rândul publicului”.

Noaptea Muzeelor 2023 a fost prima ediţie comună România şi Republica Moldova, fiind prezentă în Bucureşti şi Chişinău, dar şi în peste 90 de localităţi din cele două ţări, care au acoperit geografic 38 de judeţe şi 5 raioane ale ţării vecine.

Parteneri