• Home
  • Știri
  • Reuters: România își întărește apărarea la Dunăre pentru a împiedica războiul din Ucraina să se extindă în spațiul NATO

Reuters: România își întărește apărarea la Dunăre pentru a împiedica războiul din Ucraina să se extindă în spațiul NATO

adaposturi antiaeriene

România își mută apărarea antiaeriană mai aproape de satele de la Dunăre aflate pe malul opus de porturile ucrainene atacate de dronele rusești și crește numărul posturilor militare de observație și al patrulelor în zonă, au declarat două surse de rang înalt din domeniul apărării pentru Reuters, potrivit digi24.ro.

Aceste măsuri, alături de desfășurarea a încă patru avioane de luptă F-16 și extinderea zonei de excludere aeriană, sunt un semn de îngrijorare crescândă în România și în NATO că războiul din Ucraina s-ar putea extinde pe teritoriul alianței. În noiembrie anul trecut, o rachetă a lovit sudul Poloniei, omorând doi oameni și provocând o scurtă criză de securitate, deși ulterior s-a stabilit că apărarea antiaeriană ucraineană a tras acea rachetă. Acum, România este în centrul atenției. La scurt timp după ce s-a retras din acordul pentru cerealele transportate prin Marea Neagră, pe 17 iulie, Moscova a început să atace porturile și depozitele ucrainene de la Dunăre, într-o aparentă încercare de a sufoca principala rută alternativă pentru exporturile de produse agricole ale Ucrainei. Printre ținte s-au numărat porturile ucrainene Ismail și Reni, ambele situate la Dunăre. Bucățile de dronă căzute în România, deși incidente izolate, cresc riscul unor neînțelegeri, sau chiar mai rău, între Rusia și NATO, determinând forțele armate române să sporească securitatea din zonă pentru a proteja civilii, au spus cele două surse. Acestea au dorit să rămână anonime deoarece este vorba despre probleme sensibile de securitate.

Armata a construit două adăposturi antiaeriene în micul cătun Plauru, aflat la doar câteva sute de metri de Ismail, iar locuitorilor din zonă li se trimit mesaje RO-Alert atunci când sunt detectate drone rusești.

Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, care include și Plauru, a spus, însă, că semnalul mobil slab din zonă limitaează eficacitatea avertizărilor. Vinerea trecută, Ministerul Apărării din România a declarat că aproximativ 100 de militari americani și patru avioane F-16 Fighting Falcon au sosit la baza aeriană militară Borcea, la aproximativ 150 km sud de Ismail.

Parteneri