• Home
  • Știri
  • Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze

Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze

romanca tesla

Cristina Bălan, românca ce a contribuit într-atât de mult la crearea mașinii Tesla încât numele său este gravat pe bateria auto, se luptă de un deceniu în instanță cu cel mai bogat om din lume. Bolnavă de cancer, vrea doar scuze, până să moară, notează stirileprotv.ro.

Cristina Bălan, care vorbea cu Știrile PRO TV în 2016 despre cum a creat Tesla Model S, a fost dată afară de Elon Musk când a încercat să avertizeze asupra unor probleme de siguranță ale mașinii.

Ulterior, s-a îmbolnăvit de cancer la sân, iar acum, epuizată de boală și lupta din instanță, își dorește, până să moară, măcar scuze de la Elon Musk și Tesla.

Iar autoarea articolului din BBC face o mărturisire rară: ”Niciun alt interviu despre un gigant tehnologic nu m-a făcut să plâng”.
”Dar spre sfârșitul apelului nostru Zoom, când fostul inginer Tesla Cristina Bălan își îndepărtează peruca și îmi spune în lacrimi că tocmai a terminat tratamentul pentru cancerul de sân – și că acum luptă, ca mamă singură, atât pentru viața, cât și pentru reputația ei, este imposibil să nu-i simți emoția”, scrie BBC.

„Vreau să-mi reabilitez numele. Mi-aș dori ca Elon Musk să aibă decența să-și ceară scuze”, este mesajul ei către șeful miliardar al companiei.

Cristina Bălan așteaptă de mult asta. Până în 2014, ea a fost o stea în devenire în cadrul companiei de mașini electrice din SUA.

Ca tribut pentru experiența sa în inginerie și contribuția adusă la crearea mașinii Tesla, inițialele româncei Cristina Bălan au fost gravate în toate bateriile Tesla Model S timpurii. Și ea arată cu mândrie o carcasă a bateriei pe cameră.

Cristina Bălan își amintește că a vorbit cu Elon Musk la coada de prânz de la cantina personalului și îi spunea că era fericită pentru că își trăia visul, după ce a crescut în România cu o pasiune de-o viață pentru mașini.

Se luptă cu atâta înverșunare cu Musk pentru că vrea să-i arate fiului ei că nu este o hoață
Dar după ce și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța frânării la vehiculele Tesla, în 2014, ea și-a pierdut locul de muncă.

Cristina Bălan a câștigat apoi un caz de concediere abuzivă, raporta pe atunci presa americană. Dar ulterior, într-o lungă declarație din presă, Tesla a susținut că românca a folosit timpul și resursele companiei pentru un proiect personal secret, despre care spunea că este delapidare – o infracțiune gravă în SUA.

Este ceva ce Cristina Bălan neagă cu fermitate. Iar Tesla nu a oferit niciodată detalii despre presupusul proiect, nici ei, nici în public, mai spune ea. De asemenea, compania nu a răspuns la o solicitare a BBC News de informații despre acest presupus proiect personal al Cristinei Bălan.

Acum, Cristina Bălan acuză Tesla de defăimare. Și în timp ce se află în prezent în remisie de la cancerul de sân în stadiul 3B, cea mai mare îngrijorare a ei este că s-ar putea să nu mai trăiască suficient pentru a-și vedea victoria în instanță.

Continuarea aici

Parteneri