România a împrumutat 2 miliarde de euro, într-o singură zi! Ce face Guvernul cu banii

 

Presa a tot scris că împrumuturile la care recurge țara noastră sunt de un miliard de euro lunar, bani care merg mai ales la acoperirea salariilor care, la funcționarii publici au crescut până la dublare și chiar mai mult. Iată și o știre confirmată de ministrul de finanțe. România a împrumutat 2 miliarde de euro, într-o singură zi, de pe pieţele financiare internaţionale. Banii se duc în deficitul bugetar, creat mai ales prin măriri de cheltuieli salariale, nu prin investiții, scrie Realitatea.net.
În data de 1 februarie, România a împrumutat 2 miliarde de euro de pe pieţele financiare internaţionale, printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe: 750 milioane euro cu maturitatea de 12 ani şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani.
După cum recunoaște chiar ministrul Finanțelor Publice , Eugen Teodorovici, banii sunt folosiți și pentru „finanțarea deficitului bugetar”.
„Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent anului 2018, prin aceasta emisiune România asigurând o parte importantă din necesarul de finanţare de pe pieţele externe pentru acest an, consolidând totodată rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei statului. Totodată, prin maturităţile alese, România a urmărit atingerea obiectivului de extindere a curbei de maturităţi în euro”, a explicat Ministerul Finanțelor Publice, printr-un comunicat de presă
Emisiunea a fost intermediată de către Barclays Bank PLC, Erste Group Bank AG, Societe Generale, Unicredit şi ING Bank NV.
MFP mai susține că cele două tranşe au fost realizate „la cele mai mici marje peste cotaţiile de referinţă mid-swap pentru maturităţile emise”.