AM Press Logo
Muzeul Pietrei

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Europa: 91% dintre secțiile de neonatologie nu sunt dotate pentru îngrijirea tuturor nou-născuților. Potrivit statisticilor actuale, mortalitatea infantilă în țară este de 5,6 la 1000, o rată aproape dublă față de media europeană de 3,4 (conform Eurostat). Aceste cifre alarmante subliniază o problemă majoră în sistemul românesc de sănătate, necesitând măsuri urgente pentru a aborda această situație critică.

Potrivit g4media.ro, Angela Galeța, directoarea Fundației Vodafone România, care coordonează proiectul Fondul Viață pentru Nou-Născuți, atrage atenția asupra unei cauze semnificative care contribuie la creșterea ratei de mortalitate infantilă: lipsa echipamentelor medicale în unitățile de nivel 1 și 2 din țară.

Din cele 224 de unități, compartimente și secții de neonatologie existente în România, doar 9% sunt de nivel 3, adică acele locuri dotate cu toate echipamentele necesare pentru a îngriji un nou-născut cu probleme sau un nou-născut prematur. Aceste unități reprezintă singurele locuri în care se pot îngriji cu succes copiii născuți sub greutatea de 1500 de grame sau cu vârsta sub 32 de săptămâni. În contrast, nou-născuții vin pe lume în toate celelalte unități din țară, răspândite pe întreg teritoriul național.

„Unitățile de nivel 1 nu au nici măcar linie de gardă, nu au medic de gardă. Rolul lor este de a transfera imediat nou-născutul. Cele de nivel 2 au dreptul de a îngriji nou-născuți, dar peste 32 de săptămâni, peste 1500g. Dacă se nasc sub, trebuie să îi transfere la unitățile de nivel 3. Vă dați seama care este ponderea: 9% versus 91%. Unde să îi transferi? Chiar dacă găsești un loc liber, este important și să îl stabiliezi. Și dacă nu ai echipamentele necesare, nu ai cum să faci asta, nu ai cum să îl salvezi. Copilul, moare, din păcate”, a adăugat Angela Galeța.

Mai mult aici

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!